Kosovski preduzetnici zahtevaju da se ne prekida rad preduzeća zbog korona virusa 1Priština Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ

 Predstavnici preduzetnika Kosova zahtevali su danas od Vlade Kosova da pojasni odluku o merama prevencije od korona virusa i da se ne prekida rad preduzeća.

Na konferenciji za medije predstavnici Privredne komore Kosova, Američke privredne komore na Kosovu, Kluba proizvođača i Udruženja računovođa i revizora, predstavili su zahteve poslovne zajednice protiv mera koje preduzima vlada za prevenciju širenja korona virusa.

Predsednik Privredne komore Kosova, Berat Rukići rekao je da glavni zahtev da se ne prekida proizvodnja, pošto je juče tokom dana bilo nerazumevanja oko odluke vlade da se radi od kuće,  gde je to moguće.

„Očekuje se da će ova situacija, ma koliko dugo trajala, imati posledice i u privatnom sektoru. Juče smo imali sastanak sa delom vlade, ali ono zbog čega smo se danas okupili bila je potreba da kompanije i zaposleni postanu svesni svojih obaveza prema odlukama vlade. Tu mislim na deo gde Vlada preporučuje preduzećima koja mogu da rade od kuće da se tako organizuju“, kazao je Rukići i objasnio da je juče došlo do masovnih odbijanja radnika da idu na posao pozivajući se na ovu odluku.

Prema njegovim rečima, još je gore što su neke od opština pogrešno pročitale ovu odluku i nepotrebno su zatvorili neke kompanije.

Rukići je rekao da sve ovo utiče na ceo lanac snabdevanja, uključujući internet i telefoniju.

„Mere za sprečavanje širenja korona virusa su potrebne, ali život tu ne prestaje. Fabrike sada posluju u Italiji, koja je preduzela najdramatičnije mere. Ista stvar se dogodila u Kini. Život ne prestaje, proizvodnja ne prestaje, jer ugrožava snabdevanje u doba krize, ali to može imati nepopravljive posledice za ekonomiju“, rekao je Rukići i dodao da radnici u onim aktivnostima koje nisu zabranjene treba da idu na radno mesto i obavljaju posao kako treba.

Predstavnici preduzetnika od Vlade Kosova zahtevali su donošenje tri brze odluke.

Prvo, odlaganje ili reprogramiranje kredita kako ne bi bilo pritiska na preduzeća i građane da ih otplaćuju u vremenu kada im prihodi mogu biti izloženi riziku.

On je dodao da iz Centralne banke Kosova ima obećanja da će u ponedeljak biti doneta odluka, kao što su to učinili i druge centralne banke.

Drugi zahtev je odlaganje finansijskog izveštavanja, za PDV ali i za porez na prihode i  treći zahtev je pojašnjenje koje bi pružilo pravilan smer za sprovođenje odredbe o radu samo jednog roditelja, kako bi jedan roditelj brinuo o detetu.

Rukići je takođe rekao da su predložili stimulativni paket za otklanjanje nekih posledica, pomenuvši isplatu stanarina, ili barem minimalnu platu za preduzeća koja trpe posledice  odluka vlade u vezi sa prevencijom korona virusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari