Kosovsku taksu od sutra zamenjuju recipročne trgovinske i političke mere 1Arhivska fotografija Foto: Stefana Savić

Taksa od 100 odsto na proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine 1. aprila biće ukinuta i zamenjena potpunim recipročnim trgovinskim i političkim merama, rekli su zvaničnici kosovske vlade u ostavci, preneo je Radio Slobodna Evropa.

Ta mera se zasniva na odluci od 20. marta kada je ukinuta taksa na sirovinske proizvode i najavljeno da će od 1. aprila taksa biti zamenjena recipročnim merama u odnosima sa Srbijom i BiH po svim pitanjima.

Zamenik premijera u ostavci Haki Abazi potvrdio je za RSE da se recipročne mere zasnivaju na praksi i politici koju Srbija primenjuje u trgovinskim odnosima sa Kosovom.

„Te mere se uglavnom tiču slobode kretanja ljudi, vozila, transportnih kamiona. Srbija ne priznaje registarske tablice Kosova i obavezuje građane Kosova da ih zamene sa privremenim“, kaže Abazi, pritom uzimajući za primer i sertifikate o proizvodnji ili one sanitarne koje Srbija ne priznaje.

On ističe i da je Srbija neprestano primenjivala mere koje su štetile kosovske proizvođače, ne poštujući tako Sporazum o slobodnoj trgovini (CEFTA).

Abazi navodi da institucije Kosova moraju da zaštite interese države, pritom ukazujući na brojne netarifne barijere koje Srbija primenjuje prema Kosovu.

Zvaničnici Carine Kosova rekli su da su spremni da sprovedu svaku odluku Vlade Kosova. Portparol carine Adriatik Staviljeci rekao je da se samo čeka na uputstvo vlade.

On je dodao da od kada je ukinuta taksa na sirovinske proizvode 20. marta, vrednost robe koja je iz Srbije i BiH ušla na Kosovu iznosi oko milion evra.

Na ukidanju takse bez reciprociteta posebno je insistirao specijalni izaslanik američkog predsednika za mirovne pregovore Kosova i Srbije Ričard Grenel, kako bi se nastavio dijalog.

Otkako je taksa Vlade Kosova od 100 odsto stupila na snagu, uvoz robe iz Srbije je gotovo sveden na nulu.

Prema zvaničnim podacima kosovske Carine, Kosovo je ranije dnevno uvozilo iz Srbije robu u vrednosti od oko 1,2 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari