Preduzeće ABC proizvod iz Užica, ugovorilo je sa firmom Thermo-Energietechnik iz Nemačke izvoz kotlova za centralno grejanje na nemačko tržište, a prva isporuka biće realizovana do kraja januara. Prema rečima Zorana Žunića, direktora i vlasnika preduzeća, inostrani kupac je dostavio nacrte i uzorak potrebnog kotla, a stručnjaci užičkog preduzeća uspeli su da ga naprave.

Preduzeće ABC proizvod iz Užica, ugovorilo je sa firmom Thermo-Energietechnik iz Nemačke izvoz kotlova za centralno grejanje na nemačko tržište, a prva isporuka biće realizovana do kraja januara. Prema rečima Zorana Žunića, direktora i vlasnika preduzeća, inostrani kupac je dostavio nacrte i uzorak potrebnog kotla, a stručnjaci užičkog preduzeća uspeli su da ga naprave. „Nije problem da se kod nas napravi kvalitetan proizvod, ali je problem što na domaćem tržitu ne može da se postigne adekvatna cena“, kaže Žunić. On je objasnio da će ovo preduzeće za nemačkog partnera u početku proizvoditi četrdeset kotlova mesečno, ali količina može da bude i veća, ukoliko se budu poštovale ugovorene obaveze.
– Nismo želeli da nudimo nerealna obećanja, već da idemo korak po korak, iako su nam rekli da mogu da otkupe sve što proizvedemo. To je dobar posao, jer je cena kotla oko hiljadu evra. Dogovorili smo se da naše preduzeće izrađuje telo kotla, a nemačka firma trebalo bi da ga kompletira oplatom i da ga prodavaje pod svojim imenom. Osim toga, tražili su da im pošaljemo i naš kotao „klasik“ od 25 kilovata, kako bi proverili da li za njega postoji interesovanje na nemačkom tržištu. Zainteresovani su i za naš novi i veoma konkurentan proizvod. Reč je o šporetu sa rernom i plotnom, koji je istovremeno i kotao za centralno grejanje i kamin, koji može da zagreva prostor veći od 150 kvadratnih metara – objašnjava Žunić.
Međunarodna promocija ovog proizvoda biće održana u Zagrebu na sajmu Interklima koji će biti održan od 17. do 21. aprila, a domaća u Beogradu, u maju, na Sajmu tehnike, nakon čega bi trebalo da krene i serijska proizvodnja. Inače, ovo preduzeće posluje od 1990. godine, kada je imalo samo jednog zaposlenog, a danas zapošljava 46 radnika, koji mesečno proizvedu 140 savremenih kotlova i ostvare godišnji promet od oko milion evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari