Kragujevac uzima novi kredit od 23 miliona evra 1Foto: Stanislav Milojković

Glasovima odborničke većine, Skupština grada odobrila je, uoči minulog vikenda, novo kreditno zaduženje Kragujevca od blizu 23 miliona evra.

Radi se, kako je istaknuto tokom žustre polemike između vladajućih naprednjaka i odbornika opozicione političke organizacije Zajedno za Šumadiju, o najvećem kreditnom zaduženju u istoriji šumadijske prestonice.

Naprednjaci su tvrdili da kredit sa grejs periodom od dve godine i rokom otplate od deset godina uzimaju kako bi refinansirali kreditna zaduženja grada iz vremena dok je njime gazdovao Veroljub Stevanović. Zajedničari su, pak, uzvraćali da SNS i njihov gradonačelnik Radomir Nikolić, ne umeju da vode grad, te da gradskim finansijama, mimo kontrole lokalnog parlamenta i stručne javnosti, raspolaže uzak krug ljudi iz vrha gradske vlasti.

Isticali su i da Ministarstvo finansija odobravanjem aktuelnoj gradskoj vlasti novo, treće po redu kreditno zaduženje u poslednje dve godine, (in)direktno potvrđuje da SNS, u oktobru 2014, kad je ovde došao na vlast nije zatekao prezadužen grad.

Gradonačelnik Nikolić je onomad demantovao i nadležne u gradskoj upravi, koji su, uoči sednice Skup{tine grada, navodili da se kredit od 23 miliona evra uzima zarad ulaganja u kapitalne investicije, odnosno u putnu infrastrukturu, izgradnju savremene autobuske stanice, obrazovnih objekata… Deo novog kredita će, prena Nikolićevim rečima, biti upotrebljen jedino za kupovinu lokacije za novu autobusku stanicu, dok će ostatak biti namenjen refinansiranju ranijih dugova prema bankama.

U gradu, kojem nedostaje mnogo toga, počev od puteva, novih industrijskih zona, do zdravstvenih, obrazovnih i objekata u oblasti kulture, tim silnim milionima evra, neće se graditi ništa, ili gotovo ništa.

To „ništa“ znači i to da će „besputni“ i sve zaduženiji Kragujevac, u kojem novih investicija nema ni u naznakama, nastaviti da tone u privrednu stagnaciju i propadanje, što je, takođe jedan od razloga, teške besparice u gradskoj kasi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari