Kreću tri pogona za proizvodnju sira 1

U okviru sprovođenja nove politike regionalnog razvoja, ministar bez portfelja Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj i rad javnih preduzeća i predsednik novoformiranog Saveta za koordinaciju aktivnosti i mera za rast bruto domaćeg proizvoda, juče je posetio opštinu Knjaževac

Ti je, nakon Svrljiga, Batočine, Vršca, Boljevca i Despotovca, nastavljena akcija „Država Srbija u selima Srbije“.

Od sada i pet sela knjaževačke opštine – Beli Potok, Krenta, Koželj, Lepena i Jelašnica – ili više od 500 stanovnika Timočke krajine, može da računa na osnovne usluge lekara, poštara i opštinara jednom nedeljno u svom mestu.

„Danas sam sa predsednikom opštine Knjaževac i sa predsednicima mesnih zajednica dogovorio početak pilot projekta u kome će Vlada Srbije, u sklopu politike regionalnog razvoja, podržati otvaranje tri pogona za proizvodnju kozjeg sira, koje će početi da rade do kraja godine. To je ključni projekat za Knjaževac kome treba pokretačka snaga, jer ćemo na ovaj način zaposliti ljude i pokrenuti privredu. Lokalna samouprava će obezbediti osnovno stado od 500 koza i prostor za ove sirane dok će država obezbediti neophodnu opremu“, istakao je Krkobabić.

Prema njegovim rečima, jedan od ciljeva nove regionalne razvojne politike Vlade Srbije je i formiranje 500 zemljoradničkih zadruga u 500 najvećih sela. U sklopu tog projekta koji će pomoći lokalna samouprava i Vlada Srbije, Krkobabić je sa predsednicima mesnih zajednica dogovorio osnivanje tri specijalizovane zadruge koje će biti okosnica razvoja ovog kraja.

U ime lokalne samouprave punu zahvalnost za iniciranje i sprovođenje akcije „Država Srbije u selima Srbije“, uputio je predsednik opštine Knjaževac Milan Đokić i istakao da je ovo dobar primer kako država kroz svoje institucije može da dopre i stanovništva koje živi u najudaljenijim selima.

Nastavku akcije, kojom država konkretnim potezima ide u susret svojim građanima, prisustvovala je i Mira Petrović, v. d. direktora Pošte Srbije. Sa pet sela u opštini Knjaževac, do sada je obuhvaćeno ukupno 30 sela, a sledi još 25 na području Merošine, Brusa, Vranja, Novog Pazara i Preševa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari