Kredi agrikol: Hipoteke na objektima ATP Vojvodine zakonite 1Foto: EPA/ MATTHIAS BALK

Kredi agrikol Srbija je upisala hipoteke na objektima ATP Vojvodina u zakonitom sudskom postupku, pred nadležnim sudom, uz prisustvo predstavnika banke i ATP Vojvodine, na osnovu čega je izdato pravnosnažno sudsko rešenje i upisane su hipoteke na osnovu pravosnažnih sudskih odluka kod nadležnih katastara…

… odgovorili su Danasu iz te banke na pitanje da li je upis hipoteke na novosagrađeni servis i autobusku stanicu u Novom Sadu bio nezakonit, kako tvrdi bivši većinski vlasnik Ilija Dević, koji smatra da zaloga nije mogla ni da se uspostavi jer u momentu kada je podizao kredit ti objekti nisu bili ni sagrađeni.

U Kredi agrikol ističu da je „sva dokumentacija o upisu hipoteka validirana od strane nadležnih organa i institucija u zemlji“ i podsećaju da su „hipoteke upisane od strane nadležnih sudova pre više od 11 godina i nisu bile predmet osporavanja gospodina Devića“.

– Nadzorni odbor ATP Vojvodina već treći put organizuje javnu prodaju servisa za autobuse u vlasništvu ATP Vojvodina i sve su bile objavljene u sredstvima javnog informisanja. Razlog za prodaju objekata je naplata potraživanja koje je odobreno od strane banke pre više od 11 godina. Nadzorni odbor ATP Vojvodina čine tri člana, a samo jedan od njih je Kredi agrikol Srbija koja nema većinu, jer joj pripada jedan glas. Sve odluke Nadzornog odbora se donose većinom glasova. Odluku o prodaji objekata ATP Vojvodina je doneo Nadzorni odbor ove kompanije na redovnoj sednici. Kredi agrikol Srbija, kao jedan od poverilaca ATP Vojvodina, nema ovlašćenja da komentariše sudske postupke koje vodi ATP Vojvodina – navode u toj banci objašnjavajući zašto je banka odlučila da ide u prodaju servisa kada u mnogo većem iznosu može da se naplati iz odštetnog zahteva koji je premašio 100 miliona evra.

Na pitanja koliko je na odluku o prodaji uticala činjenica da je osim banke, za servis zainteresovano preduzeće Feniksbus, na čijem je čelu rođeni brat jednog od direktora u Kredi agrikol, te da li će on ukoliko bude učestvovao na licitaciji moći da računa na kredit i da li u tome ima sukoba interesa, u Kredi agrikol kažu da njihove procedure predviđaju i proveru postojanja sukoba interesa. „Banka kreditnu podršku klijentima daje u skladu sa važećom regulativom Republike Srbije i internim procedurama“, kažu u Kredi agrikol.

– Deo postupka odobrenja kredita se odnosi i na proveru sukoba interesa, te svaki potencijalni korisnik kredita mora proći kroz istu proceduru. Navedena kompanija Feniksbus nije klijent, niti ima otvoren račun kod Kredi agrikol Srbija i nije bila predmet finansiranja od strane banke. Imajući u vidu da banka nema poslovni odnos sa ovom kompanijom, ne postoji sukob interesa – kažu u Kredi agrikol.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari