Kamatna stopa i njome određena mesečna rata opredeljuju većinu građana za kredite sa valutnom klauzulom. Iako nose daleko veći rizik zbog promene kursa, takve pozajmice na najplastičniji način prikazuju svoje početne prednosti u vidu značajno niže mesečne rate pri otplati.

Kada je reč o dinarskim kreditima, jedina atraktivnost kojom se mogu promovisati jeste nepostojanje rizika od promene kursa. Međutim, imajući u vidu višu kamatnu stopu, osetno veći iznos mesečne rate i veoma ograničenu ponudu dinarskih kredita kod poslovnih banaka, ovi krediti još uvek nemaju dovoljno prednosti, kojima bi veći broj građana bio animiran da se zaduži u dinarima, navodi se u najnovijem istraživanju portala kamatica.com.

Najvažniji element pri opredeljivanju za kredite indeksirane u evrima jeste kamatna stopa koja gotovo uvek ima veći uticaj na visinu mesečne rate od kretanja kursa. Može se primetiti da se razlike u kamatnim stopama na godišnjem nivou za dinarske i kredite u evrima razlikuju uglavnom od pet do devet odsto, navode analitičari Kamatice. „Ovakva razlika objašnjava zbog čega krediti sa valutnom klauzulom imaju značajno veće učešće u ukupno odobrenim kreditima, posebno kada je reč o pozajmicama za građane. Na primeru kredita od 5.000 evra ili 500.000 dinara na 60 meseci, sa kamatnim stopama 17 i 23 odsto, za kredite sa valutnom klauzulom i dinarske kredite, računica je takva da bi dužnici po dinarskim kreditima otplatili 1.000 evra više nego dužnici po kreditu sa valutnom klauzulom“, stoji u istraživanju.

Daljim računskim operacijama dolazi se do podatka da bi se uslovi otplate kredita za kredit sa valutnom klauzulom i dinarski kredit izjednačili tek na prosečnom nivou kursa evra od oko 114 dinara, a što u daljoj projekciji dovodi da bi dinarski kredit bio isplativiji tek u slučaju da kurs evra prema dinaru kroz pet godina bude 1:128. To bi značilo da tek ukoliko kurs evra svake godine bude uvećan za više od 5,5 dinara i ni u jednom trenutku dinar ne postaje jači prema evru, dinarski kredit postaje bolja opcija za zaduživanje, navode analitičari Kamatice. „Posmatrajući navedene podatke, postaje jasno zbog čega se većina građana odlučuje za kredite sa valutnom klauzulom. Početna rata kod kredita sa valutnom klauzulom je za gotovo 1.700 dinara manja, za isti iznos kredita od 5.000 evra. Svakako, rizik od promene kursa evra prema dinaru postoji, ali izuzimajući naglu depresijaciju dinara krajem 2008. i početkom 2009. godine, u bližoj prošlosti nije bilo velikih fluktuacija kursa, koje bi u navedenom slučaju učinile dinarski kredit atraktivnijom solucijom za građane“, zaključuje se u istraživanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari