Zastava oružje nedavno je, u okviru ugovorenog poslovnog aranžmana sa Libijom, počela izvoz pešadijskog naoružanja u tu zemlju, o čemu je naš list lane u više navrata izveštavao najavljujući višegodišnji aranžman sa tom zemljom vredan više od 100 miliona dolara.


Ugovoru srpske i libijske strane o izvozu Zastavinog oružja u tu zemlju prethodile su prošlogodišnje posete nadležnih zvaničnika Libije Kragujevcu, gde im je omogućeno da provere tehničko-taktičke osobine i streljačke karakteristike, odnosno ukupan kvalitet Zastavinog pešadijskog naoružanja. U Libiju je, saznaje naš list, do sada izvezeno nekoliko kontingenata puškomitraljeza i drugog oružja, u vrednosti od više miliona dolara. Zastavini mitraljezi, puške, potcevni bacači granata i ostalo pešadijsko naoružanje i ove godine se izvozi na Bliski istok, pre svega u Irak, zatim u Avganistan, te zemlje severne Afrike i još neka tržišta.

U Zastavi oružju kažu da su za 2014. ugovorili plasman vojnog, lovačko-sportskog i oružja za ličnu odbranu (pištolji i revolveri) na inostranim tržištima širom sveta u ukupnoj vrednosti od 42 miliona dolara, koliko je vredeo i prošlogodišnji izvoz ovdašnjih oružara, koji slovi za najbolji rezultat kragujevačke fabrike u poslednjih četvrt veka, i jedan od najboljih u poratnoj istoriji.

Dobri izvozni rezultati Zastavine fabrike oružja dobijaju na težini činjenicom da se postižu na poprilično zastareloj opremi, pošto država već godinama ne ulaže ništa, niti šta ozbiljnije kupuje od preduzeća odbrambene industrije čiji je većinski vlasnik.

Zastava se, s druge strane, uspešno nosi sa renomiranim konkurentskim kompanijama na svetskim tržištima, iako se broj zaposlenih, pre svega kvalitetnih proizvodnih radnika, u njenim pogonima smanjuje iz godine u godinu. U Zastavi oružju je, primerice, krajem 80-ih, kad je izvoz domaće vojne industrije premašivao dve milijarde dolara godišnje, imala 8.500 zaposlenih, dok ih je danas tek nešto više od 2.000, tako da fabrici nedostaju radnici u svim proizvodno-radnim celinama.

Izvoz u Ameriku za 18 miliona dolara

Zastava oružje će, sa proizvodima iz lovačko-sportskog programa, i ove godine biti prisutna u Americi, koja važi na najveće i najznačajnije svetsko oružarsko tržite. Kragujevačka fabrika je za 2014. posredstvom američkog poslovnog partnera ugovorila izvoz poluatomatskih i ostalih lovačkih karabina, te malokalibarskih pušaka u SAD, u vrednosti od 18 miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari