Krkobabić: Druga faza obuhvata apotekare i veće trgovine 1Foto: Pošta Srbije

Potpisivanjem protokola o međusobnoj saradnji između 11 lokalnih samouprava i Pošte Srbije, danas je označen početak akcije „Država Srbija u selima Srbije“.

Akciju je inicirao Milan Krkobabić, ministar zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća u Vladi Srbije.

– Akcija će omogućiti da se stanovništvu u najudaljenijim ruralnim područjima dovedu lekar, opštinski i poštanski službenik na kućni prag, a realizuje se zajedničkom saradnjom lokalnih samouprava, državnih institucija i javnih preduzeća. To nije samo ideja, već konkretna, precizna i dobro isplanirana aktivnost kojom država pomaže stanovništvu u selima – izjavio je Krkobabić naglašavajući da akcija počinje odmah da se primenjuje i da daje svoje rezultate.

Protokol kojim se uključuju u realizaciju ove ideje, osim Pošte Srbije ispred koje je svoj paraf stavila generalna direktorka Mira Petrović, potpisali su i predstavnici tri grada – Vranje, Vršac i Novi Pazar, i osam opština – Svrljig, Batočina, Knjaževac, Boljevac, Despotovac, Preševo i Merošina, a oni će angažujući svoje resurse akcijom da obuhvate 55 sela. Dokumentom je predviđeno da svaka lokalna samouprava za pet izabranih sela sa svoje teritorije, u svakom od njih po jednog radnog dana u sedmici i po utvrđenom rasporedu, u prostoru koji se za to opredeli, dovede opštinskog službenika koji će pružiti usluge iz delokruga rada lokalne samouprave i lekara za pružanje usluga primarne zdravstvene zaštite seoskom stanovništvu. U istom prostoru i u isto vreme biće prisutan i poštanski radnik. Koji će do podneva na pokretnom poštanskom šalteru izvršiti sve poštanske usluge kao i u najvećim gradskim sredinama, naročito za meštane bitne usluge uplate i isplate novčanih sredstava, kao i slanje i primanje novca u okviru usluge domaćeg ili međunarodnog transfera novca, dok će u popodnevnim satima postati poštar – dostavljač i vršiti uručivanje pisama, paketa i postekspres pošiljaka na najširem dostavnom području, tako da svoju pošiljku dobijaju čak i oni meštani koji nisu mogli da dođu do poštanskog šaltera.

Akcija, kako je rečeno prilikom potpisivanja protokola, namenjena je stanovnicima ruralnih područja, selima gde do sada nisu dolazi opštinski službenici, gde nije bilo lekara i gde nisu bile prisutne pošte, a osnovni cilj je da lokalne samouprave i javna preduzeća bolje angažuju svoje postojeće resurse i tako značajnije doprinesu ravnomernom regionalnom razvoju. Pri tom, projekat ne zahteva dodatne troškove, već samo bolju organizaciju postojećih prostornih i kadrovskih resursa. Naime, lokalne samouprave obezbediće prostor, obično mesnu kancelariju, mesnu ambulantu ili neki drugi prikladan ambijent a opštinski službenik moći će da pruži usluge, na primer za poslove matičnih službi, primanje podnesaka i dostavljanje rešenja po istim, izdavanje potrebnih dokumenata iz domena lokalne samouprave, dok će lekar opšte prakse moći da obavi kontrolne preglede, vrši preventivnu zaštitu izdaje lekarske recepte i uputa.

Kako je saopštio prilikom potpisivanja protokola, ministar Krkobabić već planira i dogovara realizaciju druge faze ove akcije, a ona će uključiti saradnju sa apotekarskim ustanovama i nacionalnim trgovinama, gde bi se korišćenjem usluga poštanske elektronske trgovine i kataloške prodaje meštanima sela omogućilo da dobiju neophodne lekove i različitu robu.

Posebna uloga Pošte

U ovoj akciji posebnu ulogu ima Pošta, jer ona osim zaduženja svog radnika koji radi i šalterski i terenski posao, obezbeđuje i vozilo kojim, prema potrebi, mogu u selo da se prevezu lekar i opštinski službenik, a obezbeđuje i savremeno informaciono-komunikaciono povezivanje pokretnog šaltera zahvaljujući čemu će korisnicima biti dostupne sve usluge kao i u najvećim gradskim sredinama, od mobilnog računara i štampača sa jedinstvenim aplikacijama za pružanje svih poštanskih usluga, žično ili bežično povezivanje opreme u jedinstveni informacioni sistem i kasetu za čuvanje novca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari