Krkobabić: Nova infrastruktura u 100 sela Srbije 1Foto: BETA/MILAN OBRADOVIC/DS)

U 100 sela Srbije, u Niškom, Pirotskom, Topličkom, Jablaničkom i Pčinjskom okrugu, tokom tri godine, a u okviru projekta nove agrarne reforme Srbije, biće izgradjena infrastruktura koja treba da pomogne da mladi ostanu na selu, najavio je danas ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić.

„To znači da meštani mogu da računaju na vodovod, kanalizaciju, telefonske veze, nove zadruge, pomoć poljoprivrednim gazdinstvima, rešavanja pitanja zemlje“, kazao je Krkobabić uoči sednice Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, kojim koopredsedava.

Dodao je da će stanovnici tih mesta moći da računaju i na multifunkcionalne objekte poput obnovljenih domova kultura ili zadružnih domova.

„Hoćemo da u svakom od tih sela imamo jedan takav objekat gde će biti svi sadržaji – socijalni, zdravstveni, kulturni, koji omogućavaju da se mladi poljoprivrednici opredeljuju da žive u tim mestima“, rekao je Krkobić.

Istakao je da je rad Nacionalnog tima za preporod sela Srbije prvi korak u novoj agrarnoj reformi Srbije, koja prema njegovim rečima, treba da startuje početkom 2020. godine.

Krkobabić je naglasio da je nova agrarna reforma posttranziciona reforma koja mora da obuhvati pitanje zemljišnih odnosa, vlasništva, gazdovanja, raspolaganja, ali mora da razmotri i položaj i ulogu poljoprivrednih gazdinstava, poljoprivrednih preduzeća, kao i nove agrarne banke i nove poljoprivrede komore.

„Reforma mora da bude okrenuta ka stvaranju infrastrukture na selu, ali mora da ima i širi društveni značaj, pre svega u očuvanju prirodnog i kulturnog nasledja u Srbiji. Ta reforma je imperativ za Srbiju, ovo je početek tog rada i ona mora da bude sveobuhvatna i dubinska“, kazao je on.

Posebno je istakao značaj zadrugarstva u čitavom projektu i podestio da je pre dve i po godina najavljena akcija „500 zadruga u 500 sela“ uspešno realizovana, što očekuje i od ovog novog pojekta.

Predsednik Odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), akademik Dragan Škorić, kazao je da se taj odbor već osam godina bavi problemom preporoda sela.

Prema njegovim rečima, u više od 200 naučno-stručnih radova problem preporoda sela je razmatran na više nivoa, ocenjeno je trenutno stanje i dati su predlozi šta bi trebalo učinitu u daljoj i bližoj budućnosti.

Član Nacionalnog tima Stefan Neagić, mladi poljoprivrednika, kazao je da bi predložena mera, da se mladim poljoprivrednicima dodeli na korišćenje državno zemljište, poboljšala njihovu konkurentnost na tržištu.

Kazao je bi da bi to omogućilo više posla, ali i više zarade, što bi zaustavilo ubrzano pražnjenje sela i najavio da će biti predložen jož niz mera kako bi se sprečila dalja devastacija seoskih sredina.

Član Nacionalnog tima Milovan Mirović je rekao da se priprema nacionalni program za agrarnu i socijalnu reformu sela, koji će biti osnova praktičnih akcija koje će voditi Ministarstvo za regionalni razvoj, dok je Vladimir Goati upozorio da je trećina sela u Srbiji u opasnosti da se ugasi, a da 1.000 sela nema nijednu prodavnicu, zbog čega je potreban ovakav projekat.

„Srbiji nedostaje treće dete po ženi, a taj natalitetni vakuum jedino može da popravi selo“, kazao je član Nacionalnog tima Jovan Marić i dodao da će se mladima promovisati „zdravi modeli porodičnog života“ na selu.

Kako je naveo, na selu je vazduh čistiji, a hrana i voda zdrava, pa bi uz internet, pametne telefone i on lajn školovanje, sela mogala da se preporode, a time i čitava Srbija.

Nacionalni tim za preporod sela Srbije je samostalno savetodavno telo, koje je na inicijativu ministra Milana Krkobabića konstituisao Kabinet ministra zaduženog za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća i Akademijski odbor za selo Srpske akademije nauka i umetnosti.

Tim okuplja mnogobrojne stručnjake iz oblasti poljoprivrede, infrastrukture, zdravstvene zaštite, obrazovanja, kulture, sporta i ostalih društvenih oblasti života, kao i predstavnike koje odredjuje Akademijski odbor za selo Srpske akademije nauka i umetnosti.

Strateški cilj formiranja Nacionalnog tima jeste smanjenje regionalne neravnomernosti, stvaranje sistemskih preduslova za ekonomsku održivost porodičnih gazdinstava, kreiranje zdravog tržišnog ambijenta, poboljšanje i modernizacija infrastrukture i stvaranje svih socio-kulturnih preduslova za demografsko oživljavanje sela u Srbiji.

Zadatak Nacionalnog tima je formiranje stručnih i naučno utemeljenih predloga kao osnove za kreiranje i definisanje politike ravnomernog regionalnog razvoja, koja će doprineti stvaranju povoljnijih uslova za život na selu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari