Foto: Fonet/Dragan Antonić

Od početka naše akcije osnovano je čak 70 novih zadruga a savremena tehnologija i oprema pomoć su na tom našem zajedničkom putu. Uspećemo, naravno, poručio je on.

„Podsticajna sredstva namenjena su za opremu, tehnologiju i nova znanja i dovoljna su da u tehnološkom smislu zaokruže proces u povrtarstvu, voćarstvu i drugim granama. Na potencijalnim zadrugarima Srbije je da iskoriste ovu šansu. Bez zadruge nema srpskog sela. Bez srpskog sela nema Srbije“, rekao je Krkobabić.

Na okruglom stolu on je istakao da je vreme da se država poveže svih 630.000 malih poseda na kojima živi i radi čak 1.400.000 ljudi.

U naredne tri godine Vlada je zadrugarstvu namenila 25 miliona evra podsticajnih sredstava, ali je, prema njegovim rečima, neophodno da se u naporima za boljitak ujedine svi poljoprivrednici, proizvođači opreme, lokalne samouprave i zadružni savezi, kako bi svi zajedno učinili da agrar postane strateška grana Srbije.

Predsednik Akademijskog odbora za selo Srpske akademije nauka i umetnosti Dragan Škorić predočio je cilj da se srpsko selo koje ima sve prirodne lepote, približi selu u Austriji ili Švajcarskoj, uz rad, pamet i dobre programe.

Tri dana na sajmu predstaviće se oko 150 izlagača u tri programske celine, od rashladne opreme za čuvanje proizvoda, preko mašina i opreme za zaštitu, sortiranje, preradu i skladištenje voća i povrća do mašina za pakovanje i ambalažu, opreme za transport, saopšteno je iz kabineta Krkobabića.