Krkobabić: Sledeće nedelje konkurs za zadruge 1Foto: printscreen/rts

Ministar bez portfelja zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić izjavio je da je oživljavanje zadrugarstva neophodno za povećanje konkurentnosti, ali i oživljavanje sela i najavio je konkurs na koji će za novčana sredstva moći da se prijave i postojeći zadrugari, ali i oni koji tek nameravaju da se na taj način organizuju.

Krkobabić je, gostujući u Dnevniku RTS, istakao da je Vlada definisala plan za osnivanje 500 zadruga u 500 srpskih sela.

„Krećemo već od danas ozbiljno i ambiciozno. Pokušaćemo da osnujemo nove, ali i da postojeće zadruge stavimo na zdrave noge“, naveo je Krkobabić. Najavio je da će konkurs za novčana sredstva biti otvoren sledeće nedelje, kao i da je program podržala i Srpska akademija nauka i umetnosti.

„Cilj je da odemo u sela, pojasnimo ljudima i omogućimo im da bez velike papirologije konkurišu za ta sredstva“, kaže Krkobabić. Za finansijska sredstva mogu da se prijave i postojeće zadruge, koje novac mogu da utroše na višegodišnje zasade, mehanizaciju i opremu koja će obezbediti viši stepen obrade. Takođe, sredstva mogu dobiti i zadruge koje su tek osnovane.

„Cilj je da objedinimo 10, 20, 30 gazdinstava da zajedno smanje troškove i stignu do tržišta“, kaže Krkobabić. Kao krajnji rezultat programa ministar vidi povećanje konkurentnosti proizvođača i oživljavanje sela.

„Prvo da budu konkurentni i pune rafove i drugi ključni cilj je da oživimo srpsko selo, zadržimo mlade ljude i vratimo neke koji su otišli“, napomenuo je Krkobabić.

Istakao je da je zadrugarstvo savremeni vid organizovanja proizvođača u Evropi, kao i da se time na pravi način predstavljaju robni proizvodi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari