Krkobabić: Udruživanje u zadruge pravi i jedini put za razvoj gazdinstava u Srbiji 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/MO

Ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić rekao je danas u Kosjeriću da je udruživanje u zadruge „pravi i jedini put“ da se razviju gazdinstva u Srbiji.

Krkobabić je posle razgovora sa opštinskim rukovodstvom i zadrugarima o oživljavanju zadrugarstva i ravnomernom regionalnom razvoju Srbije posetio zadrugu „Brajkovići“ u istoimenom selu.

On je kazao da je ta stočarska zadruga prošle godine od države dobila bespovratna sredstva kojima je kupila 432 grla umatičene jagnjadi.

„Trudićemo se da u ovoj godini bar još jedna zadruga u Kosjeriću to uradi. Ovaj kraj koji ima više od 3.000 porodičnih domaćinstava u tome vidi svoju budućnost“, naveo je ministar.

Krkobabić je ocenio da je ljudima u Kosjeriću koji se bave stočarstvom potrebna adekvatna finansijska pomoć države, ali i pomoć u znanju i korišćenju novih tehnologija.

„Razgovarali smo o tome da u narednom periodu organizujemo određeni broj edukativnih skupova na kojima bi mladi ljudi mogli da se upoznaju sa uslovima za formiranje savremenih zadruga“, kazao je ministar.

Po njegovim rečima, udeo stočarstva u ukupnoj vrednosti srpske poljoprivrede ne prelazi 30 odsto, a cilj je da u narednom periodu on dostigne 60 odsto kao što je u razvijenim evropskim zemljama.

On je danas posetio i domaćinstvo koje pripada zadruzi „Brajkovići“ i istakao da je udruživanje gazdinstava najbolji način da oni reše pitanja prodaje grla.

Domaćin Ilija Stefanović rekao je da njegovo domaćinstvo sada ima 36 starih i 25 mladih grla.

„Bez subvencije države teško je živeti od ovčarstva“, kazao je on.

Predsednik Opštine Kosjerić Žarko Đokić naveo je da je zadruga „Brajkovići“ dobila 7,5 miliona dinara bespovratnih sredstava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari