Krkobabić: Veliki dan za zadrugarstvo u Srbiji 1

Druga konferencija pod nazivom „Uloga zadrugarstva u razvoju poljoprivrede Srbije“ održana je danas na Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, a u prepunoj sali zadrugarima Vojvodine i Srbije obratili su se Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine, i ministar u Vladi Srbije Milan Krkobabić, zadužen za regionalni razvoj.

– Ovo je veliki dan za zadrugarstvo. Vlada Srbije je prepoznala značaj zadrugarstva i mi smo danas i zvanično, objavljivanjem konkursa za oživljavanje zadrugarstva, započeli program revitalizacije postojećih zadruga, otvaranje novih i na taj način oživljavanje srpskog sela – rekao je Krkobabić.

On je naglasio da će se početi od najnerazvijenijih regionima Srbije, poput Pčinjskog, Topličkog, Jablaničkog, Nišavskog i Pirotskog, ali da će biti sredstava i za Vojvodinu kao i za ostale delove Srbije.

– Projekat koji smo pokrenuli obuhvata otvaranje 500 zadruga u 500 sela. Procedura za konkurisanje za dodelu bespovratnih sredstava biće krajnje pojednostavljena. Bićemo atipični, papirologije će biti malo a komisija za dodelu sredstava biće veoma kompetentna, a činiće je predstavnici odbora za selo SANU, profesori poljoprivrednih fakulteta, i predstavnici zadružnih saveza – precizirao je Krkobabić.

Dodao je da će ova, prva godina poslužiti kao ogledni primer. „Sabraćemo iskustva, šta je dobro a šta treba ispraviti, da bi u naredne tri godine ovaj važan projekat za očuvanje i oživljavanje srpskih sela sproveli do kraja“, objasnio je.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari