Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Оn je za RTS rekao da su prema podacima APR-a od 11. aprila do sada formirane 182 zadruge i da je namera da se u 500 sela formira 500 zadruga. Juče je potpisano osam ugovora za dodelu bespovratnih sredstava za četiri postojeće i četiri novoosnovane zemljoradničke zadruge.

Kriterijumi za dodelu sredstava, kako kaže Krkobabić su jednostavni i da su se vodili idejom obnove zadrugarstva.

Ministar ističe da je zadrugarstvo juče vaskrslo, i da je formiranje zadruga prekretnica, koreniti događaj „koji menja stvari“. Krkobabić kaže da je sad u toku probni period i da je „pred nama period od tri godine“.

Napominje da građani i stručnjaci sledeće godine očekuju još više novca, i da se on slaže sa tim da sredstva treba da budu znatno veća, ali da će se videti koliko sredstava bude dozvoljavao budžet Srbije.

Govoreći o nezadovoljstvu radnika „Pošte“, i odluci da deo dobiti preduzeća bude podeljen zaposlenima, Krkobabić objašnjava da to nije trinaesta plata, već da radnici mogu da participiraju u delu dobiti što je način da se oni stimulišu.

Podseća da je o tome konkretno govorila premijerka Ana Brnabić i da, kada predsednik vlade definiše stav, nije primereno da bilo ko pojedinačno iznosi stavove. Poručio je i da penzioneri ne moraju da brinu i da će penzije biti redovne i sigurne.

Što se tiče konkursa za direktora „Pošte“, koji je u toku, Krkobabić kaže da se to pitanje rešava i da se izbor odvija u strogo zakonom određenoj proceduri. Ističe da je za njega, kao lidera PUPS-a, prihvatljiv svaki izbor koji odrede nadležni.