Krušik: Uzimaju od radnika da bi dali direktorima 1Foto: FoNet/MOD (Ilustracija)

Stari kolektivni ugovor u valjevskom Krušiku istekao je krajem prošlog meseca, a novi bi trebalo da bude verifikovan do sredine ovog meseca.

Da li će tako i da bude, ne zna se, pošto se tri od četiri reprezentativna sindikata u valjevskoj vojnoj fabrici protive ponuđenom kolektivnom ugovoru za naredne tri godine, kojim je, pored svega ostalog, predviđeno i drastično smanjenje zarada i drugih prinadležnosti armiji od blizu 1.700 radnika, dok bi preostalih nešto više od 1.100 zaposlenih, koji pripadaju višim platnim kategorijama, dobili uvećanje zarada, i to, otprilike, u istom iznosu u kojem bi prvima bile smanjene.

Novi kolektivni ugovor sa menadžmentom Krušika spreman je, prema saznanjima našeg lista, da potpiše jedino Samostalni sindikat, ali i on pod uslovom „da nije jedini“.

Kako se ostali sindikati još uvek dvoume, jer su svesni nezadovoljstva i očaja najmanje plaćenih radnika ukoliko im zarade budu dodatno umanjene, to je poslovodstvo fabrike, usred pregovora o kolektivnom ugovoru, pokrenulo postupak utvrđivanja reprezentativosti fabričkog ogranka UGS Nezavisnost.

U tom sindikatu kažu je utvrđivanje reprezentativnosti tokom pregovora o kolektivnom ugovoru, nezabeleženo u istoriji kolektivnog pregovaranja, barem u Krušiku, zbog čega smatraju da se u tom slučaju radi o „otvorenom pristisku menadžmenta na sindikat da prihvati ono što mu je ponuđeno“. Tim pre što je rok za utvrđivanje reprezentativbnosti sindikata u Krušiku istekao još u novembru prošle godine.

U Nezavisnosti tvrde da će moći da dokažu reprezentativnost te sindikalne asocijacije u Krušiku, ali da još uvek, kao ni njihove kolege iz ASNS i Sloge, nisu odlučili šta će da rade sa ponuđenim kolektivnim ugovorom.

Ukoliko ga odbiju, poslovodstvo ima zakonsko pravo da donese pravilnik o radu, kojim bi radnicima moglo da nametne još manje prinadležnosti i lošije uslove rada.

Sindikalci Krušika su, kako sami tvrde, dovedeni u situaciju da će da se kaju šta god da urade, odnosno i ako prihvate, i ako odbiju ponuđeni kolektivni ugovor.

Pojašnjavaju, pritom, da je ovogodišnja realizacija fabrike projektovana na nekih 90 miliona dolara, što je znatno manje nego ranijih godina, a da je za plate u 2021. predviđeno 28 miliona dolara, što je, takođe znatno manje no u prethodnom periodu. Kako u fabrici, s druge strane, i dalje ima blizu 1.000 prekobrojnih radnika, to je smanjenje zarada neminovnost.

Nevolja je, međutim, što je menadžment Krušika pokušava da izlaz iz nađe u, reklo bi se, „alanfordovskom modelu“ raspodele u preduzeću.

Naime, ukoliko novi kolektivni ugovor bude verifikovan, zarade će, tvrde naši sagovornici, da budu smanjene, za  8.000 do 10.000 dinara, radnicima koji su uvršteni u najniže platne grupe (od osme do jedanaeste), a kojima je obuhvaćeno blizu 1.700 od ukupno 2.834 radnika.

Ostali zaposleni, a posebno oni od 14. do 31. platne grupe, u kojima su činovnici i rukovodioci svih nivoa, imaće veće zarade, mahom za onoliko za koliko su proizvodnim radnicima umanjene.

Pored zarada, radnicima Krušika će, ako novi kolektivni ugovor bude verifikovan, ili menadžment bude prinuđen da donese pravilnik o radu, da bude umanjen i regres, kao i nadoknade za topli obrok i prevoz, te koeficijent za obračun minulog rada.

Istovremeno, u valjevskoj fabrici se nastavlja sa otpuštanjem prekobrojnih radnika. Od početka 2020. do kraja januara, u Krušiku je broj zaposlenih smanjen sa oko 3.200 na 2.843 ljudi.

Do kraja februara, iz fabrike će morati da ode još više od 50 radnika. Tokom ove i narede godine, valjevska vojna fabrika planira da otpusti još ukupno oko 800 prekobrojnih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari