Povodom aukcije Fabrike čarapa Udarnik zakazane za 20. jun, oglasili su se mali akcionari koji upozoravaju da spor u vezi sa vlasništvom još nije okončan. Naime, privatizacija Udarnika završena je 1993. godine, kada je u privremenom registru hartija od vrednosti i registru zrenjaninskog Privrednog suda to preduzeće uknjiženo kao deoničarsko društvo u privatnoj svojini.

Povodom aukcije Fabrike čarapa Udarnik zakazane za 20. jun, oglasili su se mali akcionari koji upozoravaju da spor u vezi sa vlasništvom još nije okončan. Naime, privatizacija Udarnika završena je 1993. godine, kada je u privremenom registru hartija od vrednosti i registru zrenjaninskog Privrednog suda to preduzeće uknjiženo kao deoničarsko društvo u privatnoj svojini. Sve do jula 2005. Udarnik je poslovao kao privatno preduzeće i 12 godina to preduzeće bilo je u vlasništvu akcionara, sve dok Ministarstvo privrede nije donelo rešenje o novoj vrednosti i strukturi kapitala fabrike. Akcionarima je tada priznato vlasništvo samo nad 4,3 odsto kapitala. Posle višegodišnjeg spora, Vrhovni sud Srbije je 1997. godine doneo presudu kojom su akcionari Udarnika vlasnici 100 odsto fabrike čarapa u Zrenjaninu, ali je Ministarstvo privrede, uprkos tome, 2005. godine donelo novo rešenje.
Prema rečima malih akcionara Udarnika, spor još traje i čeka se da Vrhovni sud Srbije donese konačnu presudu.
– Prema sadašnjem rešenju država je vlasnik samo 53 odsto akcija i sigurno je da ćemo tražiti nadoknadu od države, jer nam nije bilo dozvoljeno da na bilo koji način učestvujemo u radu fabrike kako bismo sačuvali sopstveni deo. Trenutno je na potezu Vrhovni sud Srbije, kome smo se u više navrata obraćali da ubrza rešavanje spora, ali bez rezultata. Očekujemo da presuda Vrhovnog suda bude u skladu sa dosadašnjim presudama, a ukoliko se to ne desi, obratićemo se međunarodnom sudu pravde u Strazburu – navodi Živica Stojanov, predsednik Udruženja malih akcionara Udarnik.
Agencija za privatizaciju zakazala je novu aukciju zrenjaninske fabrike čarapa, a vrednost kapitala koji se privatizuje procenjena je na 115 miliona dinara, što predstavlja 52,9 odsto ukupnog kapitala privrednog subjekta. Početna cena iznosi 27,6 miliona dinara, budući kupac biće u obavezi da u ovu firmu uloži 26,5 miliona dinara. Inače, Agencija za privatizaciju otkazala je prošle godine prodaju zrenjaninske fabrike čarapa, zakazanu za 2. april.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari