Kupci u Lidlu razgrabili piletinu i banane (FOTO) 1Foto: Ljiljana Bukvić

Lidl je jutros u osam časova otvorio svih 16 prodavnica u Srbiji, a u jednoj od radnji u Beogradu u Ulici Vojislava Ilića već su se posle prvih 20 minuta tražila ne samo kolica više, već i pile više. Oba frižidera sa piletinom ispražnjena su u rekordnom roku, a neki su kupovali na desetine smrznutih pilića.

Nigde nema ovakve cene, za 120 dinara. Imam tri ćerke, treba nam dosta, ovo ćemo da da podelimo i u zamrzivač – kaže penzionerka Marija, koja je među prvima ušla u Lidl. Pilići su se razgrabili očas posla, a zaposleni nisu uspevali da dopune frižidere. U jednom trenutku, 20 minuta pre devet nijednog pileta više nije bilo u ponudi, a građani su se u iščekivanju hoće li ih uopšte danas više biti tiskali jedni uz druge metalnimm kolicima potpuno blokirajući prolaz.

– Polako, nema potrebe da se guramo, dobićete sve, dobićete i osmeh – rekao je jedan od prodavaca nestrpljivima u redu za banane. Iako, čini se, niko nije došao samo zbog njih, one su od jutros bile drugi pik kupaca koji su po mraku došli da sačekaju red. Gotovo da nije bilo nijedne korpe bez banana koje su, poput piletine, bile na akciji. Kilogram za 60 dinara. Brzo su nestajale i zalihe smrznutog peciva, kupovao se i ananas, a možda neočekivano dobro su išle i knedle sa šljivama.

Zaposlene u Lidlu je brinulo da li će se kupci snaći sa cenama koje će prvi put u Srbiji u nekom marketu biti iznad, a ne ispod proizvoda. Međutim, to im čini se, ne predstavlja problem.

– Došao sam zbog artikala koji su na akciji, pa znam koliko koštaju. Ne bune me cene – kaže jedan od penzionera. Oni su upravo bili u najvećem broju. Nije ih mrzelo, kaže, da čekaju i više od sat vremena pred otvaranje. Uz priliku da pazare među prvima jutros su dobili i bonus – da pozdrave aplauzom predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je u 7 sati najpre obišao radnju a potom i prisustvovao svečanosti otvaranja Lidla.

Dok je njih na stotine čekalo otvaranje vrata u osam, Vučić je pre nego što će zaposleni preseći vrpcu, ponovio koliko je velika i značajna saradnja Srbije sa Nemačkom, te kako samo u nemačkim preduzećima u Srbiji radi 50.000 ljudi, od toga više od 1.500 u Lidlu. Penzionerima je „kad ste već tu“ rekao da „planiraju da će svake naredne godine da imaju sve veće penzije“, od kojih će moći da „ostave unucima za džeparac“ ili im „kupe čokoladu“.

Ove sad, još uvek ne uvećane penzije, dobro su potrošili, uglavnom na jeftinu, robu na akciji. Na veliko se kupovao i šećer za 43 dinara, ulje po ceni od 99 dinara, mleko za 54 dinara, pivo za 45 ili čuvena Lidlova čokolada za manje od 50 dinara. Osim pilića, od mesa je najviše išlo mleveno svinjsko meso po ceni od 300 dinara za kilogram, ali i pileće viršle, kilogram za 200 dinara. Neki su došli da uzmu koji kilogram „gaude“ po ceni od 500 dinara ili litar maslinovog ulja po istoj ceni, a neki samo zbog alata.

– Samo smo uzeli alat, zbog toga smo čekali otvaranje, za ostalo ćemo da dođemo drugi put – kaže nam starija gospođa dok čeka u redu na kasu. Drugu, ispred nas, interesuje da li su svi ovi proizvodi, a uzela ih je dosta, baš iz Nemačke.

– Sve mislim da nije iz Mađarske. U drugima je, tamo po inostranstvu u Grčkoj sve proizvodnja iz Nemačke – dodaje s nepoverenjem. Uzimamo bonbone sa kase, piše napravljene u Češkoj, na čokoladicama zemlja porekla Španija. Klima glavom, nigde ne piše Nemačka, pa na kraju dodaje – dobro, nema veze, bitno da je Evropa.

Dok broji hiljade pripremajući se da plati račun, ženu pored nas na kasi brine nešto drugo.

– Šta mislite – pita sve uokolo – hoće li oni biti jeftiniji od ostalih, ne mislim na ove akcije, nego redovne cene. Plašim se de ne bude tako. Ali videćemo.

Lidl je jutros otvorio 16 prodavnica u 12 gradova Srbije, a među 1.500 proizvoda nekih 350 su domaće proizvodnje. U Lidlu kažu da sarađuju sa 50 domaćih proizvođača, kao i 25 dobavljača svežeg voća i povrća. Među domaćima je i kafa iz Užica, ali i pilići iz Žitišta.

Svečanom otvaranju Lidla u Vojislava Ilića jutros su, osim predsednika Srbije, prusustvovali i ministar trgovine Rasim Ljajić, nemački ambasador Tomas Šib, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, a sve je pozdravio domaćin, generalni direktor Tomislav Šapina.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari