Nažalost, činjenica je da veliki broj građana i dalje živi u iznajmljenim stanovima, jer se sa, uglavnom skromnim, platama teško može uštedeti ili zaraditi za kupovinu čak i nekoliko kvadrata stambenog prostora. Oni hrabriji koji imaju koliko-toliko pristojna i sigurna primanja ovaj problem rešavaju uzimanjem stambenih kredita i posle decenija odricanja, plaćanja kamata i kursnih razlika, dođu do stana u vlasništvu. Možda bi ova računica bila jednostavnija i izvesnija kada bi se stanovi mogli kupovati isključivo na kredit u dinarima, odnosno bez opterećenja kursnim razlikama, kretanjima na svetskoj ekonomskoj sceni i ostalim faktorima koji u velikoj meri utiču na kretanja na domaćem tržištu. Bilo bi krajnje neprofesionalno tvrditi da na tržištu Srbije ne postoji ponuda stambenih kredita u dinarima, jer takva mogućnost postoji. Stan, dakle, možete kupiti dinarskim pozajmicama koje većina poslovnih banaka nudi. Problem je, međutim, što je cena faktor koji je ovu kategoriju dinarskih kredita svrstao u nepoželjnu robu koja će teško naći kupca.

Ponuda dinarskih stambenih kredita ograničena je i relativno kratkim rokovima otplate – samo tri banke nude kredite sa rokovima otplate od 20, 25 i 30 godina, dok je kod većine banaka maksimalan rok do 10 godina. Konkretno, rokovi otplate se kreću od pet do 10 godina. Ali, najveći problem su kamatne stope, koje se kreću u rasponu od 15,95 do čak 30,92 odsto, dok se EKS, inače pokazatelj realne cene pozajmice, kreće od 17,50 do 37,46 odsto. Pritom treba podsetiti da je većina kamatnih stopa promenljiva i vezana za stopu BELIBOR, ili referentnu stopu NBS, koju centralna banka u poslednje vreme konstantno povećava.

Da rezimiramo – ako dinarskim kreditom kupujemo stan u vrednosti od 63.000 evra, onda dolazimo do poražavajuće, preciznije rečeno, šokantne računice. Za kredit od 7.000.000 dinara (oko 63.000 evra) uz godišnju kamatnu stopu od, na primer, 30,92 odsto i rok otplate od 20 godina, korisnik pozajmice će za mesečnu ratu morati da izdvoji čak 180.770 dinara, dok će banci morati da vrati ukupno 43.384.775 dinara, odnosno oko 390.000 evra. Još jednostavnije rečeno – kupićete jedan, a platiti više od šest stanova! Da, dobro ste razumeli – pet stanova „kupićete“ banci.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.