Ignorisano je i novo rešenje, doneto nekoliko meseci kasnije, kada je ponovo naloženo da se odmah obustavi gradnja i da se u roku od 15 dana uklone betonski stubovi i zid izgrađen posle prve intervencije inspektora.

Poslovna zgrada od šest spratova, koja u osnovi ima 1.080 kvadrata i dalje se gradi. Vlasnik objekata i placa iz susedstva, Miloš Nikolić, tvrdi i da su posle prve intervencije gradskog inspektora, radovi ubrzani sa većim brojem angažovanih radnika. Inspekcija za sada nije podnela krivičnu prijavu, iako je to sledeći korak predviđen zakonom za ovakve slučajeve, ali je to učinio Nikolić. Mada je direktor firme Ruslan plus, Rajko Perić, u kratkom telefonskom razgovoru za Danas samo rekao da gradilište ne radi i prekinuo vezu, i prethodnih dana i juče na toj lokaciji viđeni su radnici.

U ovom slučaju, osim činjenice da se ne obazire na rešenja nadležnih inspekcija, zanimljiva su i saznanja o investitoru, firmi Ruslan plus. Prema podacima Agencije za privredne registre, vlasnik 50 odsto kapitala tog preduzeća sa dva zaposlena i investicijom vrednom više miliona evra je Smilja R. koja je izvesno vreme radila kao kuvarica u Švajcarskoj. Ona je, inače, tašta Nebojše Joksovića, svedoka saradnika u krivičnom postupku koji se protiv Darka Šarića vodi pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu, a spekuliše se da je on i pravi vlasnik firme.

Suvlasnik druge polovine, od kraja novembra prošle godine je firma Sera Generalunternehmung AG, registrovana u Švajcarskoj, ali na APR-u nije zabeleženo da je ona imenovala svoje predstavnike u organe upravljanja. Ruslan plus je u prošloj godini, uprkos uvođenju novog člana u privredno društvo, zabeležio gubitak od gotovo sedam miliona dinara a u minusu je bio i 2015. kada je ispod crte bilo 4,2 miliona.

Prema saznanjima Danasa, niko nije istraživao poreklo novca iz kojeg se gradi poslovna zgrada u Vodovodskoj. Takođe, uprkos zabrani, radovi praktično nisu zaustavljeni. U inspekcijama kažu da su uradili sve što je u njihovoj nadležnosti. I u Ministarstvu građevinarstva tvrde da ih ne interesuje ko je investitor, već samo da li gradi legalno. Takođe, objašnjavaju i da investitor koji je počeo gradnju bez građevinske dozvole, gubi šansu da je dobije i da regularno otvori gradilište. Ipak, priznaju da osim momentalnog izlaska na teren po prijavi ili saznanju, inspektor osim „papirne“ intervencije, nema druge poluge da zaustavi nesavesnog investitora. Ministarstva „sile“, policija, tužilaštva i sudovi, za sada se ne uključuju u ovu priču. Ili bar nema podataka da je iko snosio krivičnu odgovornost koja je odredbama novog zakona predviđena ukoliko se skine tabla i traka inspekcije sa oznakom „zatvoreno gradilište“. A slučaj iz Vodovodske 158a nije jedini u kome se to dogodilo.

Bombama na Joksovića

Brat od strica Nebojše Joksovića, Radojica Joksović ubijen je pre pet godina eksplozivnom napravom, prema sumnjama istražitelja, upravo zato što nije sprečio svog rođaka da svedoči protiv Šarića. Pre toga je u maju 2011. sa tri hica iz zolje gađana Joksimovićeva štamparija u Žarkovu. Mesec dana kasnije je bačena bomba na njegov kafić „La prinčipesa“. Posle ubistva njegovog brata, štamparija je ponovo gađana 2013. i onda još jednom 2015. godine. A. M.