Opšte udruženje zanatlija i preduzetnika Opštine Pančevo pokrenulo je inicijativu za saradnju škola sa privatnim privrednim sektorom prema kojoj bi učenici odrađivali praksu od početka do kraja školovanja kod jednog preduzetnika, u prošlosti poznatu kao šegrtovanje. Kolika je opravdanost realizacije ovakve inicijative pokazalo je nedavno završeno anketiranje na uzorku od 381 firme proizvodnih i uslužnih delatnosti od kojih je čak 155 izrazilo želju za dolaskom učenika na praksu u njihova preduzeća.

Opšte udruženje zanatlija i preduzetnika Opštine Pančevo pokrenulo je inicijativu za saradnju škola sa privatnim privrednim sektorom prema kojoj bi učenici odrađivali praksu od početka do kraja školovanja kod jednog preduzetnika, u prošlosti poznatu kao šegrtovanje. Kolika je opravdanost realizacije ovakve inicijative pokazalo je nedavno završeno anketiranje na uzorku od 381 firme proizvodnih i uslužnih delatnosti od kojih je čak 155 izrazilo želju za dolaskom učenika na praksu u njihova preduzeća. Oni su iskazali potrebu za oko 460 učenika kojima bi posle završene prakse i školovanja ponudili zaposlenje.
– Iznenadili su nas odgovori sa terena jer ni sami nismo mogli očekivati toliku potrebu za kadrovima u narednih nekoliko godina, pogotovo što je reč o malom uzorku. U Pančevu je registrovano oko pet hiljada pravnih subjekata, a procenjujemo da je oko 3.500 funkcionalno. Vlasnici privatnih preduzeća i preduzetnici su iskazali potrebu za stručnim osposobljavanjem 94 bravara, 40 građevinaca, 35 polaznika elektrotehničke škole, zatim pekara, frizera, stolara, tapetara i vodoinstalatera – kaže za Danas Lazar Tepić, član Udruženja preduzetnika i koordinator ovog projekta.
On je zadovoljan što su preduzetnici veoma ozbiljno prišli anketiranju i što su izneli dosta kvalitetnih sugestija kojima bi se moglo doprineti bržem smanjenju nezaposlenosti u opštini, pre svega kroz školovanje potrebnih kadrova i prekvalifikaciju nezaposlenih lica sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje. Jedna od sugestija se odnosila na to da u Pančevu ne postoji škola za vodoinstalatere, stolare i tapetare, a ovi kadrovi su već godinama deficitarni.
S obzirom da u pančevačkim srednjim školama ima oko 900 učenika, izvesno je da bi posle završetka školovanja bilo moguće obezbediti dovoljno radnih mesta za sve, samo ukoliko bi bili osposobljeni za zanimanja koja imaju budućnost. U Udruženju preduzetnika su uvereni da bi se pravovremenim usmeravanjem škola, roditelja i dece koja završavaju osnovne škole, na potrebna zanimanja, dugoročno mogao rešiti problem sa deficitom određenih kadrova. Kako kažu, već se sada može naslutiti koja zanimanja mogu očekivati procvat u narednih nekoliko godina, a koja mogu postati suvišna.
– Sprovođenjem prakse kod jednog poslodavca kroz celokupno školovanje dobilo bi se na kvalitetu obrazovanja učenika, a sami preduzetnici bi direktno uticali na stvaranje upotrebljivih kadrova za sebe. Od značaja je i povećanje broja sati prakse, pogotovo u trećem stepenu obrazovanja. Ono što mi želimo jeste da vratimo suštinu propisima koji već postoje. Učenici odrađuju praksu prema programu, ali ipak ne stiču upotrebljiva znanja. Mi želimo da ugovorom sa školama definišemo program rada tih učenika, čije bi se sprovođenje kontrolisalo kroz nekoliko nivoa. To znači da bi profesori obilazili učenike na terenu, a izveštaje o radu pisali bi i profesor i poslodavac i učenik, čime bi se izbegla svaka mogućnost eventualne zloupotrebe na koju neki aludiraju, a definitivno dobilo na kvalitetnijem obrazovanju dece – kaže za Danas Svetozar Marković, predsednik Opšteg udruženja zanatlija i preduzetnika Opštine Pančevo. Sledeći korak ovog Udruženja je da dobijene rezultate predoče Aktivu direktora srednjih škola u nadi da će bar u nekim srednjim školama ovakav vid izvođenja praktične nastave zaživeti već od naredne školske godine. Inače, Udruženje je u septembru 2006. formiralo Tim za obrazovanje u čiji rad su uključeni preduzetnici svih profila. Zajedno su definisali veliki problem sa kojima su suočeni godinama, a to je nedostatak kvalifikovane radne snage. Detaljnom analizom sačinili su niz koraka koje bi bilo neophodno sprovesti kako bi se taj problem rešio na kvalitetan način u narednih nekoliko godina. Tako su uz podršku lokalne samouprave pristupili realizaciji tri projekta od kojih je jedan bolja saradnja sa školama, kao jedna od nedostajućih karika koja bi mogla doprineti bržem razvoju preduzetništva u Južnobanatskom regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari