Li: Srbija je za Kinu veoma važna 1Foto: Printscreen

Kineska kompanija „Zijin“ koja je zainteresovana za RTB Bor je jedna od najuspešnijih u toj oblasti, rekao je u intervjuu za RTS ambasador Kine u Beogradu Li Mančang.

Li je istakao da ona ima predstavništva i u drugim zemljama. Poručuje da je Srbija za Kinu veoma važna a najbolja ilustracija toga je što predsednik Vučić uskoro već treći put putuje u Kinu.

Ambasador Li je naveo da su, koliko je njemu poznato, predstavnici kineske kompanije već bili u Boru. Navodi da je reč o ozbiljnoj kompaniji koja je veoma zainteresovana za saradnju.

Ambasador Li je naveo da su, koliko je njemu poznato, predstavnici kineske kompanije već bili u Boru. Navodi da je reč o ozbiljnoj kompaniji koja je veoma zainteresovana za saradnju.

Na samitu 16+1 u Sofiji, od 18 potpisanih dokumenata, na tri je srpska strana stavila potpis. Potpisan je memorandum za industrijski park za voće i povrće. U kom roku se očekuje realizacija?

– Odmah posle samita u Sofiji došla je grupa od pet njih, imali su kontakte sa Ministarstvom poljoprivrede, bili kod mene. Konkretno, mi smo razgovarali u kom pravcu gde i kako, sve ide po planu.

U septembru se održava tzv. letnji Davos. Predsednik Srbije će se sastati sa vašim predsednikom. Da li se očekuju neki konkretni dogovori poput ugovora za deonicu Preljina–Požega?

– Iz ovog regiona skoro nijedan predsednik u poslednje četiri godine nije išao u Kinu a predsednik Vučić, ako se ne varam, već treći put ide u Kinu. Iz toga se vidi da je Srbija mnogo važna i da imamo prijateljske odnose.

Da li će doći do potpisivanja ugovora?

– Ja očekujem više, ne samo jedan ugovor.

Da li znate koliko projekata imamo sa Kinom?

– Most, brza pruga, auto-put, Železara, „Huavej“, u energetici, u Kostolcu… Pre dve nedelje potpisan je Memorandum o saradnji između kineske kompanije i „Ikarbusa“, ta kompanija je proizvođač električnih autobusa, hoće da montiramo ovde zajedno elektične autobuse.

Kina je ne samo ekonomski, nego i politički partner. Za rešenje pitanja KiM se pominju rokovi. Vi ste protiv rokova. Zašto?

– To je čisto moje lično mišljenje, nije zvanično. Kada je reč o pitanju Kosova, to se odnosi na suverenitet, teritorijalni integritet Srbije, to je najvažnije pitanje za jednu zemlju, vladu i narod. Na primer, mi Kinezi smo čekali skoro 100 godina i rešili smo Hongkong, tek 1997. je vraćen u maticu, isto Makao. U Hongkongu su bili Englezi a u Makau Portugalci. Današnja Kina je jedna od pet stalnih članica Saveta bezbednosti, još nismo rešili svoj problem, našu provincija Tajvan. Za ovakvo veliko pitanje, nikako se ne sme dozvoliti da se reši samo za par meseci. Normalno, ukoliko se Beograd i Priština za 10 dana dogovore, ja podržavam, pozdravljam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari