Ljajić : CEFTA nije švedski sto da uzme svako ono što mu odgovara 1Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Sporazum CEFTA nije švedski sto sa koga se može uzimati ono što vam odgovara, a ne primenjivati ono što vam ne odgovara, kaže ministar trgovine Rasim LJajić .

On je reagovao nakon najave da Srbija i BiH neće prisustvovati sastancima radnih tela CEFTA u Prištini 20. i 21. novembra.

„Iako formalno i pravno nije realna opcija, Kosovo se samo na ovakav način isključuje iz organizacije (CEFTA), jer ne možete koristiti CEFTA sporazum kao švedski sto. Sa njega uzimati ono što vam odgovara, a onda ne primenjivati ono što vi procenite da vam u tom trenutku ne odgovara“, naveo je LJajić gostujući na RTS-u.

On je kazao da još nije bilo rekcija na odluku Srbije i BiH da ne učestvuje na sastancima radnih tela CEFTA u Prištini 20. i 21. novembra, ali istakao da će biti razgovora o daljim zajedničkim koracima Srbije i BiH početkom nedelje, na sastanku sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem.

Prema njegovim rečima ovaj potez je iznuđen i Srbija njime nije zadovoljna, ali se Srbija koristi svim demokratskim mehanizmima kako bi vršila pritisak na institucije u Prištini i posebno na međunarodnu zajednicu da se ove mere povuku.

On je rekao da je formalno moguce da Srpija odgovori kontramerama, ali upitao šta se dobija time.

„Naš plasman robe na Kosovo je bio 440 miliona i svega 20 miliona smo imali robu koja je kupljena na Kosovu, a manje-više se radi o četiri-pet proizvida, električnoj energiji, cevima, kupinama, malinama, radijatorima; dobar deo tih proizvoda kupuju srpski privrednici koji žive na severu ili u enklavama, prema tome, to bi bile konktramere protiv samih sebe“, naglasio je.

Na pitanje da li je jedna od opcija nakon poteza Prištine, isključenje Kosova iz organizacije, LJajić je istakao da se, prema njegovom mišljenju, Priština sama isključuje.

Paradoks je, kako je kazao, da kada Koka kola izvozi Koka kolu, ne plaća 10 odsto takse, a kada izvozi Rosa vodu koju takođe sama proizvodi, onda plaća dodatnih 10 posto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari