Ljajić: Cilj u prvih 30 na Duing listi 1Foto: N1

Ministar trgovine, turizma i komunikacija Rasim Ljajić izjavio je da bi Srbija trebalo da bude nezadovoljna ako sledeće godine ne bude među prvih 30 zemalja na Duing biznis listi.

Ljajić je, gostujući u Dnevniku RTS, rekao da je činjenica da je Srbija, u odnosu na zemlje u regionu, privukla najviše stranih investicija.

„To govori o poslovnom okruženju koje je stvara. Pre tri ili četiri godine bili smo na 91. mestu Duing biznis liste, a sada smo na 43. Ali, ne treba time da budemo zadovoljni, već treba da budemo nezadovoljni ako ne budemo među prvih 30 naredne godine“, rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, ima još mnogo posla da se uradi kako bismo otvarili taj cilj.

„Mislim da postoje svi pokazatelji koji nam daju pravo na tu vrstu optimizma“, napomenuo je ministar trgovine.

Kada je reč o poseti turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Srbiji, Ljajić je rekao da je za razliku od prethodnih poseta, primetno da je poseta u oktobru bila drugačija.

„Bukvalno sutradan su došle različite radne i tehničke grupe da se implementira dogovoreno. To se ranije nije događalo. I naši ljudi su išli u Ankaru“, napomenuo je ministar.

Ljajić ističe da su napisi pojedinih portala, da će Turska izdvojiti određena sredstva za gradnju auto-puta Beograd–Sarajevo, još neprovereni.

„Mi to ne znamo. Dobili smo informacije da je Erdogan rekao da će izdvojiti 500 miliona dolara za investiciju. To još proveravamo, čekamo dolazak turkse Eksim banke“, istakao je Ljajić.

Kada je reč o taksama koje su kosovske vlasti uvele na uvoz brašna iz Srbije, ministar trgovine je rekao da je Beograd uputio pismo Evropskoj komisiji.

„Jasno smo rekli da njihova teza o tome da cena nije konkurentna ne stoji. Mi ćemo morati da uvedemo protivmere ako se ova odluka ne povuče. Više verujem u pretnju nego u reakciju Cefte itd“, rekao je Ljajić.

Prema njegovim rečima, bilo koja zemlja koja pokušava da taksama štiti svoje privrednike, puca sebi u nogu.

Govoreći o spekulacijama da bi sa beogradskim izborima mogli da se održe i vanredni parlamentarni, Ljajić je rekao da uvek mogu da se nađu argumenti i za održavanje i za neodržavanje izbora.

„Kad se održavaju izborima, imate dva-tri meseca pre i posle da administracija radi na leru, usporen je proces ka EU. Ali, ako imate atmosferu u društvu i parlamentu koja koči procese, onda bi trebalo“, rekao je Ljajić.

On lično nije pristalica čestih izbora, ali, kako kaže, to ne znači da ih neće biti.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari