Ljajić: Kontramere prema Kosovu zbog takse na uvoz brašna 1Foto: twitter

Ministar trgovine Rasim Ljajić je najavio da će Srbija od danas početi primenu određenih kontramera prema Kosovu, koje neće da promeni odluku o uvođenju takse na uvoz brašna iz Srbije.

„Te ćemo mere sukcesivno pojačavati, u zavisnosti od razvoja situacije. Nismo srećni zbog toga, ali posle izjave kosovskog ministra nemamo nikakav manevarski prostor za političko, dipomatsko, ljudsko rešenje ovog problema“, rekao Ljajić danas u obraćanju medijima, i dodao da ne može da govori o konkretnim kontramerama.

„Radićemo samo ono što je u skladu sa međunaradnom standardima i našim zakonima. Nećemo preduzimati nikakve mere koje mogu da dođu pod udar CEFTE ili Evropske komsije“, naglasio je Ljajić. On je ocenio da će to biti jasan signal da Srbija ne može da toleriše takvo ponašanje i uvođenje mera koje nemaju realnu osnovu.

 „Mi smo danas pisali i evropskom komesaru sa susedsku saradnju i proširenje Johanesu Hanu, želeći da od njega dobijemo odgovor da li je ovo evropsko ponašanje“, kazao je Ljajić o potezu Kosova, i dodao da se mesecima govori o zajedničkom ekonomskom prostoru u regionu, da je usvojen akcioni plan, a onda se desi „nečuveno“ – da neko, Kosovo, najavljuje izlazak iz CEFTE.

Ministar trgovine i industrije Kosova Bajram Hasani izjavio je da bi Kosovo moglo da se povuče iz CEFTE ako UNMIK bude i dalje predstavljao Prištinu u toj organizaciji, javila je Radio TV Kosova. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari