Ljajić: Nećemo u trgovinski rat 1Foto: Fonet/ Zoran Mrđa

– Ukoliko bilateralni razgovori ne daju rezultat, Srbija će se obratiti Evropskoj komisiji kako bi reagovala nakon što je Hrvatska pre nekoliko dana uvela necarinske barijere za uvoz voća i povrća iz zemalja koje nisu članice EU – rekao je za Danas Rasim LJajić, ministar trgovine i turizma.

Odlukom da proširi listu poljoprivrednih proizvoda koji na granici moraju da prođu fitosanitarni nadzor, i povećanjem takse za tu proceduru sa 12 na 270 evra po pregledu, Hrvatska je drastično prekršila odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i EU, i to u članu 36 stav 1 koji nakon stupanja na snagu garantuje da neće biti uvedene nove carine ili dažbine koje imaju isto dejstvo, niti će one koje se već primenjuju biti povećane, objašnjava LJajić. Uz to, dodaje i da je novim merama Hrvatske drastično prekršila pravila i principa Svetske trgovinske organizacije, koja propisuju da ne sme biti diskriminacije između domaćih i uvezenih proizvoda u pogledu dažbina. Ipak, Srbija neće uvoditi nikakve kontramere, niti želi „trgovinski rat“ sa susedom, jer to nije u interesu ni jedne ni druge zemlje, ističe LJajić.

– Jasno je da je Hrvatska novim propisima htela da zaštiti svoje proizvođače a da naše izvoznike učini nekonkurentnim. Treba imati na umu i da ovo nije upereno protiv Srbije, jer su tom merom pogođene i druge zemlje, Makedonija, BiH, Turska. Ja sam već razgovarao sa turskim kolegom, a kontaktiraćemo i ostale izvoznike kako bi u ovom predmetu zajednički nastupili pred Evropskom komisijom ukoliko pre toga, bilateralno, ne nađemo rešenje – kaže ministar trgovine.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari