Ljajić: Očekujemo rekordnu sezonu na Zlatiboru 1Foto: Nenad Kovačević

Otvaranjem Avantura parka na Ski centru Tornik, ministar Rasim Ljajić, i v.d. direktora JP Skijališta Srbije Dejan Ljevnaić, označili su početak letnje turističke sezone na Zlatiboru.

Park, koji su zajednički realizovali JP Skijališta Srbije i to ministarstvo, prostire se na oko 1.000 kvadratnih metara, poseduje 16 prepreka koje su prilagođene svim uzrastima, a ministar Ljajić je bio prvi koji ga je juče isprobao.

Za taj park i budući zip-lajn, koji bi trebalo da bude završen do 1.oktobra ove godine, čija ukupna vrednost iznosi 40.000 evra, ministrstvo je izdvojilo 12,5 miliona dinara.

Istakavši da će takvim i sličnim sadržajima Zlatibor, u veoma kratkom roku, postati celogodišnja turistička destinacija, on je ponudio optimističnu prognozu o turističkom prometu na toj planini do kraja godine.

– Prva četiri meseca ove godine su ohrabrujuća, jer je na Zlatiboru povećan broj gostiju za 30 odsto, a broj noćenja za 31 odsto. Sa novim sadržajima, verujem da do kraja godine na Zlatiboru možemo da očekujemo rekorde i po broju turista i po prihodima – poručio je ministar.

Podsetivši na to da je to minisatsrtvo podržalo i druge projekte, jer je izdvojilo 20 miliona dinara za izgradnju kulturnog centra na Zlatiboru, 13 miliona dinara za izgradnju zatvorenog bazena u odmaralištu Golija, te da je podržalo i obnovu spomen-obeležja na Kadinjači, Lajić je rekao „da veruje da će ti projekti biti završeni do kraja ove godine“.

Ljajić: Očekujemo rekordnu sezonu na Zlatiboru 2

– Sve to će učiniti turistički atraktivnijim ovaj deo zapadne Srbije. Činimo sve što možemo da poboljšamo, pre svega, turističku infrastrukturu i preostaje nam da više radimo na promociji i afirmaciji svih turističkih potencijala zapadne Srbije – kazao je Ljajić.

Govoreći o vaučerima, kojima država subvencioniše građane da deo svojih odmora provode u zemlji, Ljajić je rekao da je do juče izdato 18.100 vaučera.

– Od tog broja 3.400 je izdato za Zlatibor, koji je na četvrtom mestu po interesovanju domaćih turista. Od deset destinacija u kojima se vaučeri najviše koriste, tri su banje i sedam planinskih centara, među kojima je i Zlatibor. Ukoliko se nastavi trend od početka godine, nadam se da će biti podeljeno svih 46.000 vaučera – rekao je ministar Ljajić.

Osim avantura parka, ove sezone, kako je istakao Dejan Ljevnaić, v.d. direktora JP Skijališta Srbije, na Torniku su otvorene nove biciklističke i planinske staze. Gostima je na raspolaganju i panoramska vožnja žičarom, ali i tjubing i bob staze, korišćenje multifunkcionalnih sportskih terena i dečjih igrališta.

– Kao i prošle godine, organizivaćemo promotivne akcije tokom vikenda, kada će gosti Tornika imati 20 odsto popusta na adrenalinske sadržaje. Ski centar Tornik radiće sredom, četvrtkom, petkom, subotom i nedeljom, od 11 do 18 časova, a Turistička organizacija Zlatibor je organizovala autobuski prevoz od centra Zlatibora do Tornika – istakao je Ljevnaić.

Arsen Đurić, pomoćnik predsednika opštine Čajetina, zahvalio se ministarstvu na podršci u izgradnji Avantura parta i drugih projekata, za koje je rekao da će značajno doprineti turističkom razvoju Zlatibora.

Gondola je značajna za Srbiju

– Naravno da podržavamo projekat gondole na Zlatiboru i, kao što je ministarka Mihajlović rekla, vlada apsolutno stoji iza izgradnje takvog turističkog projekta koji ne samo da je značajan za Zlatibor i Čajetinu, nego i za celu zemlju. Verujem da će se vrlo vrzo rešiti nesuglasice, pre svega, oko pravnih pitanja. Naš interes je da se to reši i čak smo spremni da finansijiski podržimo realizaciju tog projekta, koji će itekako imati veliki značaj za rast ukupnog turističkog prometa – rekao je Ljajić na molbu Danasa da komentariše novi spor između ministarke Mihajlović i predsednika opštine Čajetina Milana Stamatovića o realizaciji tog projekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari