Rasim Ljajić Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Navodeći da je pre uvođenja takse promet na mesečnom nivou iznosio oko 40 miliona evra, Ljajić je ocenio da će posledice te odluke Prištine biti „jako velike, čak i sutra da se sve ukine“.

„Sa političke tačke gledišta ovo vodi samo u nestabilnost. Takse su otvorile Pandorinu kutiju i mislim da se neće stati na tome, da će se ići sa drugim preprekama koje će pogoršati ukupne prilike u regionu, umesto da idemo ka tome da tražimo rešenja, ako ne konačna onda bar da omogućimo ljudima da normalno žive“, rekao je Ljajić za Radio-televiziju Srbije.

On je kazao da ne veruje da će vlasti u Prištini snositi sankcije zbog uvođenja takse od 100 odsto i dodao da od sastanka Stalnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje očekuje „samo još jedan apel da se takse ukinu“.

„Ne verujem da može išta više od toga, voleo bih da budemo iznenađeni oštrom reakcijom. Mi se suočavamo i sa krizom autoriteta EU jer ako ne možete da rešite ovakav spor koji je evidentan, kako onda možete da posredujete u traženju političkog rešenja za ovaj problem“, rekao je Ljajić.

Govoreći o pregovorima o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom, Ljajić je rekao da je 80 odsto sporazuma usaglašeno i izrazio očekivanje da će biti potpisan tokom posete predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji u januaru naredne godine.

Ljajić je dodao da očekuje da do kraja godine bude ostvaren cilj od 3,4 miliona turista, pri čemu je odnos domaćih i stranih turista prvi put izjednačen.

„Očekujemo devizni priliv od 1,3 milijardi evra, prošle godine smo imali nešto manje od 1,2 milijarde“, rekao je Ljajić i dodao da su u budžetu za narednu godinu obezbeđena sredstva za 100.000 vaučera za domaće turiste.