Foto:Fonet/ Zoran Mrđa

Ljajić je, na konferenciji za novinare posle potpisivanja, rekao da je sporazum jedan u nizu koji Srbija postiže sa zemljama regiona i da je ostalo da to još uradi sa Srbijom i Bugarskom.

Sporazumi su usaglašeni, ostaje još da se dogovori datum potpisivanja. Želimo na ovaj način da kreiramo zajednički turistički proizvod zemalja regiona. Time povećavamo šansu da privučemo turiste iz prekomorskih zemalja, istakao je on.

Ljajić je objasnio da, ukoliko jedna zemlja nastupa samostalno u turističkoj ponudi, ima manje šanse, jer ti turisti žele da, tokom svog boravka, posete više zemalja.

On je konstatovao da ništa bolje ne može da povezuje narode i ruši barijere među ljudima kao putovanja i zato je „društvena i socijalna uloga turizma velika“.

Prema rečima Ljajića, Srbija je zainteresovana da poveća turistički promet sa Albanijom, jer je on sad zanemariv, sa svega 3.000-5.000 turista koji odu u tu zemlju.

Klosi je ukazao da turizam postaje sve značajniji deo privrede Srbije i Albanije koje, kao i region, „imaju velike šanse i mnogo toga što mogu zajednički da ponude“, jer su potencijali veliki.

On je precizirao da je sa Ljajićem dogovorio da se održi sastanak resornih ministara Albanije, Srbije, Makedonije, Crne Gore i Kosova, kako bi se „zajedno radilo na kreiranju turističkog proizvoda“ i tako ostvarili daleko veći rezultati na svetskom tržištu.

Klosi je naglasio da je zato neophodno i da države pruže podršku svim instutucijama uključenim u turistički sektor, re svega turoperaterima. (Kraj) djv/dal 11:53