Ljajić: Priština ukinula carine na voće, povrće i kukuruz 1Foto: Zoran Mrđa/FoNet

Privremene institucije u Prištini ukinule su spornu odredbu o zaštitnoj carini od 30 odsto na uvoz sezonskog voća i povrća i kukuruza, koja je uvedena 13. jula ove godine, rekao je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić.

Nakon prošlonedeljnog ukidanja zaštitne carine na 14 proizvoda, Priština je donela odluku u vezi sa preostalih sedam vrsta voća i povrća, saopštilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

Ovaj potez Ljajić ocenjuje kao posledicu pritiska Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Makedonije koje su se na prošlonedeljnom sastanku oštro suprotstavile ovakvim merama.

„Četiri zemlje će nastaviti da insistiraju na ukidanju preostalih carinskih i vancarinskih barijera koje je ranije uvela Priština. Samo kroz slobodan protok ljudi, roba i usluga može doći do stvaranja zajedničkog ekonomskog prostora na Zapadnom Balkanu, koji je u apsolutnom interesu svih strana CEFTA, jer povećava konkurentnost naših privreda i otvara mogućnost novih investicija u regionu“, istakao je Lajić.

Kako podseća, i dalje su na snazi barijere Prištine za promet brašna i termo blokova iz centralne Srbije, mleka i mlečnih proizvoda iz Bosne i Hercegovine i piva iz Crne Gore.

A najnoviju najavu Prištine i Tirane o brisanju granica Ljajić ocenjuje kao potpunu suprotsnost principima regionalne saradnje i daljih ekonomskih integracija Zapadnog Balkana.

„Takvi, jednostrani potezi, pre su uvod u realizaciju velikodržavnog projekta, nego što podstiču jačanje privrednih i trgovinskih veza u regionu“, zaključio je Ljajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari