Ljajić sa Šarovićem o unapređenju ekonomsko-trgovinske saradnje 1Foto: Fonet/Zoran Mrđa

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić sastao se danas, u Beogradu, sa potpredsednikom Saveta ministara i ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirkom Šarovićem

Njih dvojica su  razgovarali o daljem unapređenju ekonomsko-trgovinske saradnje dve zemlje.

Ministri su konstatovali da je u 2017. godini ostvarena rekordna robna razmena dve zemlje u iznosu od 1 milijarde i 726 miliona evra, od čega je izvoz Srbije u BiH iznosio 1 milijardu i 210 miliona evra, dok je iz BiH u Srbiju izvezeno robe u iznosu od 516 miliona evra, saopšteno je iz Ljajićevog kabineta.

Ljajić i Šarović saglasili su se da je zajednički cilj dostizanje blizu 2 milijarde evra robne razmene u 2018. godini, a preduslov za to je dalje ukidanje vancarinskih barijera između dve zemlje.

Konstatovano je da postoje još četiri vancarinske barijere koje bi trebalo da se uklone, pa će u cilju njihovog otklanjanja svaka tri meseca zaseda zajednička komisija. Prva sednica pomenute komisije biće održana krajem ovog meseca.

Ministri su razgovarali i o saradnji u oblasti turizma i zaključili da je kinesko tržište od prioritetnog značaja za obe zemlje, uzimajući u obzir da su Srbija i BiH jedine dve zemlje u ovom delu Evope koje imaju bezvizni režim sa NR Kinom. Srbija i BiH će ubuduće, složili su se ministri, nastupati sa zajedničkim turističkim proizvodom na kineskom tržištu, u cilju privlačenja što većeg broja turista iz te zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari