Ljajić: Takse Prištine oštetile privredu za skoro 35 miliona evra 1Foto: Tviter

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da od 21. novembra, kada je Priština uvela takse na proizvode iz Srbije direktna šteta iznosi 34,6 miliona evra, dok je indirektna šteta višestruko veća.

Ljajić je za RTS rekao da se na Kosovo i Metohiju otprema reeksportovana roba, kao i strani brendovi.

„Ovo je treća kampanja – 2008, 2010. i sad. Prve dve nisu urodile plodom osim ove, jer trgovci u južnom delu Kosova ne drže u prodavnicima robu iz Srbije“, napomenuo je Ljajić i dodao da je zbog poslednje mere Prištine procvetao šverc, jer ljudi moraju da se snalaze za osnovne životne namirnice.

„Moramo da obezbedimo plasman osnovih životnih namirnica, lekova, to neće biti ugroženo, ma koliko teško bilo. Kosovo ne može hermetički da se zatvori“, istakao je Ljajić.

Govoreći o pismu koje je predsednik SAD Donald Tramp uputio kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju, Ljajić je napomenuo da ono ostavlja prostor za različita čitanja i interpretacije.

„Pokazuje nameru angažovanja SAD po ovom pitanju, ali i demonstraciju sile SAD u odnosu na EU koja je pokazala nesposobnost da se pomakne u rešavanju ovog spora. S treće strane, pokazuje i pokušaj Tačija da dođe do međunarodne podrške u odsustvu podrške u Prištini. Naredni dani će pokazati šta je pozadina ovog pisma“, ukazao je Ljajić.

On je rekao da smatra da su Beograd i Priština daleko od finalne faze dijaloga imajući u vidu sve što se dešava na terenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari