Najvažnija novina u Predlogu zakona o zaštiti potrošača je ukidanje sudskih taksa za potrošačke sporove čija je vrednost manja od 500.000 dinara, rekao je ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić.

 Obrazlažući taj zakon u Skupštini Srbije, Ljajić je kazao da je predviđeno osnivanje nacionalnog registra potrošačkih prigovora, a nadležnom ministarstvu biće data ovlašćenja da može sprovoditi upravni postupak.

– Zakonom se tržišnoj inspekciji vraćaju određena ovlašćenja, na primer, moći će da izrekne neke mere, odnosno novčane sankcije – rekao je Ljajić.

On je naveo da je će novi zakon o zaštiti potrošača biti četvrti od 2002. godine, što potvrđuje da je reč o dinamičnoj oblasti koja se menja. Kako je ocenio, poslednji Zakon o zaštiti potrošača iz 2011. godine pružio je sasvim zadovoljavajući okvir zaštite, ali je praksa pokazala da je zakon u mnogim delovima bio neprimenljiv. Kako je predloženo, potrošač će moći da odustane od kupovine na daljinu ukoliko to želi, rok za reklamacije se skraćuje sa 15 na osam dana, a rok za isporuku robe je 30 dana.

Ljajić je obrazložio izmene i dopune Zakona o elektronskih komunikacijama, po kojima se Ratel i Rapus spajaju u jednu agenciju koja će se baviti istom delatnošću. On je rekao da je Ustavni sud utvrdio da su neustavni pojedini članovi zakona kojima se narušava pravo na tajnost komuniciranja korisnika elektronskih komunikacija. On je dodao i da je planirano da država pomogne građanima da dobiju uređaje za praćenje digitalnog signala, ali nije precizirao kako će to biti sprovedeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari