Ljajić: Za gondolu dve trećine novca ide iz republičkog budžeta 1Foto: FoNet / Nenad Đorđević

Šef poslaničke grupe SDS Marko Đurišić rekao je na sednici parlamenta da je budžet netransparentan, navodeći da se trideset milijardi dinara troši na usluge po ugovoru “potpuno samovoljno od ministara”, i da nije programski, “osim na papiru”.

On je rekao i da je sramota ako se ne izbriše iz budžeta projekat gondola u Beogradu, za koji bi od para građana trebalo da se izdvoji 15 miliona evra, u periodu od dve godine, od čega dve trećine iz republičkog budžeta ostalo iz gradskog.

“To je za gondolu od jednog kilometra koja treda da ide pored Brankovog mosta. Zahtevam da se ovaj projekat ne realizuje u ovom trenutku”, rekao je Đurišić koji je pozvao da se tim sredstvima pomogne parovima koji ne mogu da imaju potomstvo i omogući dodatno pravo na veštačku oplodnju.

Reagovala je ministar gradevinarstva i infrastrukture Zorana Mihajlović navodeći da je turizam razvojna grana koja donosi prihod i nova radna mesta.

Ministar turizma Rasim Ljajić je rekao da je načelno dogovoreno da za gondolu dve trećine novca ide iz republičkog budžeta, kao i da se u ovom trenutku radi plan detaljne regulacije i glavni projekat za gondolu, tako da će se iznos tek videti.

“Ona bi bila od izuzetne važnosti za Grad, turistički i transportno”, rekao je Ljajić, precizirajući da bi trebalo da prevozi tri hiljade putnika na sat kao i da će početna stanica biti na Ušću, a druga na Kalemegdanu.

Prema njegovim rečima, to će biti glavna turistička atrakcija ali će se koristiti i za prevoz gradana.

Predsednik skupštinskog Odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava i poslanik Srpske napredne stranke Aleksnadra Tomić izjavila je da je bilo dovoljno vremena da se poslanici upoznaju sa budžetom, ali se iz rasprave videlo da veliki deo poslanika iz opozicije nije to učinio.

Ona je rekla da se budžet nalazi u Skupštini osam danas a da su, sem toga, predstavnici ministarstva bili na skupštinskom Odboru i odgovarali na pitanja pozicije i opozicije.

Govoreći o sadržaju budžeta, Tomić je rekla da je razvojni i socijalno odgovoran.

Tomić je precizirala da je 54 milijarde dinara predviđeno kao direktna investicija u infrastrukturu, u puteve, što, navela je, pomaže u svakodnevom životu gradanima.

“Plate i penzije povećane su srazmerno mogućnosti budžeta, što pokazuje uspešnost ekonomskih reformi i fiskalne konsolidacije”, rekla je Tomić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari