LSV neće glasati za rebalans vojvođanskog budžeta 1Foto:rtv

Liga Socijaldemokrata Vojvodine (LSV) aopštila je da neće glasati za predlog
rebalansa pokrajinskog budžeta, jer određuje minimalna sredstava za navodnjavanje i odvodnjavanje u godini pogubne suše.

Pored izjašnjavanja o loše projektovanom rebalansu budžeta Saša Šućurović je u ime poslaničke grupe LSV tražio da Skupština AP Vojvodine izdejstvuje proglašenje elementrane nepogode izazvane sušom, ističe LSV.

Stranka takođe ocenjuje da je, raspodela sredstava koja su predmet rebalansa, loša jer 677.000.000 miliona ide Upravi za kapitalna ulaganja, od toga potrošnim projektima za
vodoprivredu i zaštitu životne sredine ide 150 miliona, za podršku razvoju projekata lokalnog i regionalnog razvoja 200 miliona, 430 miliona je podrška saobraćajne infrastrukture.

Samo 126.170.000 namenjeno je Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo u godini koja je idealna da se ova sredstva koja su neplanski došla u budžet što više usmere u tom pravcu, upozorila je Liga.

LSV podseća da u Vojvodini ima više od 20.000 kilometara kanalske mreže. I ranije se ulagalo u njih i bilo je uvek potrebno još više i bolje ulagati. Da bi kanali bili dvonamenski Liga socijaldemokrata predlaže da se izdvoji još više sredstava i da se rade svi projekti, kojih ima 20 a ne samo14 koji su nabrojani u predlogu rebalansa budžeta.

Od 14 tih projekata, tri su iz Srema, samo je jedan u severnobanatskom okrugu, svi ostali su u Bačkoj. LSV zato pita se pita a li je to ravnomernost raspodele sredstava za projekte.“

LSV je u svim opštinama i gradovima gde ima svoje odbornike tražila da se stavi na dnevni red lokalnih skupština da se proglasi elementarna nepogoda izazvana sušom.

Građani su nas birali da zajedno rešavamo probleme problem u tim sredinama i nastupimo ka Pokrajini i Republici. Ne možemo, ako nas je narod birao da stavljamo glavu u pesak,
moramo da rešavamo problem, a rešavanje problema nije bežanje od nadležnosti pa da pokrajinski sekretar kaže poslanicima: “ Nisam nadležan“, navodi se u saopštenju.

LSV insistira na dogovoru o ključnom problemu suše, jer mi živimo u Vojvodini, mi znamo koji su naši problemi i da tako nastupimo ka republičkoj vladi, pa da republička vlada reši problem koji imaju naši poljoprivrednici na teritoriji APV.

Zato zahtevamo, ističe LSV, od pokrajinske vlade da po hitnoj meri traži od republičke vlade da se donesu odluke kako bi se ublažile posledice ove elementarne nepogode izazvane sušom.

Zbog ovako loše raspodele sredstava ovog rebalansa LSV naglašava da neće glasati za rebalans.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari