Mađarskoj gas iz Srbije 1Foto: SERGEY_DOLZHENKO_epa

Vlada Mađarske i ruska kompanija Gasprom potpisali su danas sporazum o produžetku
gasovoda „Turski tok“ preko Bugarske i Srbije do Mađarske.

Mađarski ministar inostranih poslova i trgovine Peter Sijarto izjavio je da će izgradnja gasovoda biti završena 2019. godine, kada je planirano da počnu prve isporuke gasa tom trasom.

Povezivanja na novi gasovod je pitanje nacionalne i energetske bezbednosti i ekonomskog razvoja i Mađarskoj će obezbediti novi izbor snabdevanja gasom, rekao je Sijatro za MTI, prenosi ruska agencija Tas.

On je istakao da, „uprkos hipokriziji zapadnog sveta“, u Evropskoj uniji stalno raste potražnja ruskog gasa i Gasprom je prošle zime Evropi prodao rekordne, do sada nezabeležene
količine tog energenta.

Prema rečima Sijarta, Mađarska je treća država koja se priključila ovom projektu, jer su Bugarska i Srbija već potpisale sva neophodna dokumenta.

Gasovod „Turski tok“ će nam omogućiti da godišnje iz Srbije dobijamo osam milijardi kubnih metara gasa, kazao je Sijarto.

Polaganje cevi kroz Crno more, u dužini od 910 kilometara, zvanično je počelo pre desetak dana. Dužina gasovoda kroz Tursku iznosiće 180 kilometara, a projekat je vredan oko 14
milijardi evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari