Mala i mikro preduzeća prioritet 1Foto: Evropski PROGRES

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport, prvog dana dvodnevne posete opštinama jugozapadne Srbije, boravio je u Novom Pazaru. Obišao je projekte koje u ovom gradu, preko razvojnog programa Evropski PROGRES, finansiraju EU i Vlada Švajcarske.

Davenport je uručio ugovore o donaciji za 22 mlada preduzetnika iz opština sa jugozapada i jugoistoka Srbije. Donatori su preko programa Evropski PROGRES izdvojili ukupno 183.307 evra za podršku mladim preduzetnicima iz 14 opština. Među dobitnicima donacije su i troje Novopazaraca koji su dobili opremu za programiranje, proizvodnju opreme za bebe i za preradu čaja i kafe.

– Podrška mikro i malim preduzećima, kao i mladim ljudima koji imaju sposobnost i potencijal da zasnuju svoja preduzeća, zajednički je prioritet EU i Vlade Srbije, kao i grada Novog Pazara, rekao je ambasador Davenport. On je dodao da je „činjenica da mala i srednja preduzeća u zemljama EU imaju vodeću ulogu u privredi, otvaranju novih radnih mesta i ostvarivanju privrednog rasta. EU kroz programe kao što je  Evropski PROGRES, upravo, pruža podršku ovom sektoru, kao i vama mladima da realizujete preduzetničke ideje“. Šef Delegacije EU Davenport je naglasio da su iskustva iz evropskih zemalja pokazala „da su ova preduzeća pokretači privrede tako da će njihovo podsticanje biti i dalje u žiži naše pažnje i tokom saradnje sa ovim regionom. Za naše fondove ima svako pravo da aplicira i da ih dobije ukoliko oni odgovaraju kriterijumima“.

Novopazarski gradonačelnik Nihat Biševac je ocenio da je „i ovde, kao u ostatku zemlje, nezaposlenost jedan od ključnih problema“. Istakao je da je „Novi Pazar, po starosti svojih građana, najmlađi grad u Srbiji i zato mi je posebno drago da će dvadeset dvoje mladih ljudi obeležiti početak svojih preduzetničkih karijera baš ovde“.

Ambasador EU u Srbiji je otvorio Sajam obuće u Novom Pazaru i ocenio da ovaj grad  ima veliku i dugu tradiciju proizvodnje tekstila, nameštaja i obuće, ali  i da postoje veliki ekonomski izazovi, kao što su problemi nezaposlenosti koji se može umanjiti jačanjem mikro i malih preduzeća“.

 – Drago mi je da smo kroz Evropski PROGRES podržali perspektivna mala preduzeća u ovoj oblasti. Oni kroz ovaj program imaju pristup najnovijoj i najboljoj tehnologiji, koju koriste najpoznatije svetske marke u obućarstvu. Posebno je važno što su kroz projekat lokalni proizvođači ujedinili svoje snage, unapredili znanja i uskladili svoju ponudu sa potražnjom i tako unapredili svoju konkurentnost na tržištu, istakao je Davenport.

Sajam obuće bila je jednodnevna manifestacija koji je organizovala novopazarska Asocijacija obućara „NP Shoes“ u okviru projekta „Cipele iz Srbije – NP kvalitetan dizajn“. Asocijacija okuplja pet proizvođača obuće iz ovog grada, koja je  preko Evropskog PROGRES-a dobila moderan softver za dizajniranje obuće, stekla nove veštine i proizvela 40 novih  modela obuće koji su predstavljeni na ovoj manifestaciji. Vrednost softvera je blizu 40 hiljada evra.

Šef Delegacije EU u Srbiji razgovarao je sa novopazarskim gradonačelnikom Nihatom Biševcem. Informativna služba razvojnog programa Evropski PROGRES je saopštila da je sa tog sastanka poručeno „da će Evropska unija nastaviti podršku razvoju Novog Pazara“ i da je „ambasador Davenport ohrabren time što je razvoj malih i srednjih preduzeća prioritet grada“.

 Davenport je o aktuelnoj situaciji razgovarao sa muslimanskim verskim poglavarima, predsednikom Mešihata Islamske zajednice (IZ) u Srbiji muftijom Mevludom Dudućem i reisu-l-ulemom IZ Srbije Seadom Nasufovićem, kao i sa predstavnicima Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV).

Za 70 projekata 3,6 miliona evra

Ambasador Davenport je uručio Narodnoj biblioteci „Dositej Obradović“ Euteka policu opremljenu knjigama i publikacijama o Evropskoj uniji. Na taj način je novopazarska biblioteka postala deo Euteka mreže, u kojoj se nalazi 47 biblioteka u Srbiji. Biblioteka „Dositej Obradović“ se među prvima u Srbiji priključila ovoj inicijativi pre dve godine.

EU i Vlada Švajcarske su, preko razvojnog programa Evropski PROGRES, u ovom gradu su finansirale više od 70 projekata čija vrednost je oko 3,5 miliona evra u oblasti infrastrukture, tehničke dokumentacije i planiranja, komunalnih usluga i socijalne inkluzije.

Srbija ima svoju spoljnu politiku

Postoje očekivanja od svake zemlje kandidata da harmonizuje svoju spoljnu politiku sa politikom EU do trenutka pristupanja. Za sada imamo dobre i redovne kontakte sa Ministarstvom spoljnih  poslova i redovne razgovore na svaku temu, rekao je  šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport. Davenport naglasio da je Evropska komisija dala svoje preporuke zemljama članicama EU kada je reč o otvaranju poglavlja pet, koja se tiču javnih nabavki i „očekuje da Vlada Srbije predstavi svoj pregovarački stav u vezi sa još petnaest poglavlja. Sve ide kako treba i dalji koraci su na zemljama članicama EU“. Šef Delegacije EU je podsetio da je Srbija do sada otvorila četiri poglavlja i „radi se na primeni akcionih planova“.

Poseta Priboju i Novoj Varoši

Pored Novog Pazara, šef Delegacije EU Majkl Davenport je posetio i Priboj i Novu Varoš, gde je, pored ostalih, razgovarao sa predsednicima tih opština Lazarom Rvovićem i Radosavom Vasiljevićem. Zajedno sa ambasadorom Švajcarske Filipom Geom u Priboju je planirano da učestvuje u radu desetog sastanka Upravnog odbora razvojnog programa Evropski PROGRES. Davenport bi u Novoj Varoši trebalo da posetiti preduzetnicu Tanju Roljević, koja je jedna od 45 žena kojima su EU i Vlade Švajcarske preko Evropskog PROGRES-a novčano pomogle da počne posao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari