Mali akcionari Imleka poseduju 10,6 odsto akcija firme, a najava Investicionog fonda Salford o prodaji Denjub fuds grupe, u okviru koje posluje Imlek, polako podiže vrednost akcija na Beogradskoj berzi. Iako brokeri savetuju akcionare da akcije koje poseduju prodaju po ceni od 1.

Mali akcionari Imleka poseduju 10,6 odsto akcija firme, a najava Investicionog fonda Salford o prodaji Denjub fuds grupe, u okviru koje posluje Imlek, polako podiže vrednost akcija na Beogradskoj berzi. Iako brokeri savetuju akcionare da akcije koje poseduju prodaju po ceni od 1.800 dinara za jednu akciju, mi im preporučujemo da se uzdrže od prodaje, dok ne postignemo cenu od 50 evra za jednu akciju, jer je Imlek lane ostvario dobit od 56 miliona evra. Pri tom, prema analizi Udruženja malih akcionara Srbije, ta kompanija vredi oko 482,5 miliona evra i nelogično je da vrednost akcija tokom 2006. godine, kada je firma poslovala sa gubitkom, raste do tri hiljade dinara, a da ove godine padne na 1850 dinara, mada je neto dobit premašila 400 miliona dinara. Na kraju, pravo pitanje je zašto vrednost akcija pada umesto da raste zajedno sa vrednošću i uspešnijim poslovanjem kompanije – izjavio je na juče održanoj konferenciji za novinare Slavoljub Biočanin, predsednik Udruženja malih akcionara Imleka.
Inače, većinski vlasnik Imleka je Denjub fuds grupa sa 76,6 odsto vlasništva, a manjinski paket poseduju, pored privatnih akcionara i Mlekara Subotica, Republički fond PIO, država… Mali akcionari tvrde da je vrednost osnovnog kapitala na kraju 2004. godine, kada je Denjub kupio većinski paket akcija Imleka od Akcijskog fonda, bila 61,6 miliona evra, dok su neto likvidna sredstva iznosila 82 miliona evra, pa je u toj privatizaciji država oštećena, kako je juče rečeno, za oko 50 miliona evra. Stavove Udruženja malih akcionara Imleka podržali su i sindikati PKB korporacije u čijem sastavu je ranije poslovao Imlek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari