Mali: Broj zaposlenih od kraja februara do sredine maja veći za gotovo 7.000 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

U Srbiji je, od kraja februara do 15. maja, prema podacima Poreske uprave i Republičkog zavoda za statisku, broj zaposlenih porastao za gotovo 7.000, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

Prema zvaničnim podacima, 15. maja ukupan broj zaposlenih u Srbiji, za koje se plaćaju porezi i doprinosi na zarade, bio je 2.196.372, što je za 6.988 više nego 27. februara, dve-tri nedelje pre vanrednog stanja i epidemije korona virusa, rekao je Mali za RTS.

„Imamo skoro 7.000 više zaposlenih i prijavljenih ljudi nego pre krize izazvane korona virusom“, kazao je on i ocenio da to pokazuje da je država dobro osmislili mere i uspela da sačuva radna mesta.

Najavio je u narednih nekoliko dana i nove mere usmerene na dodatno zapošljavanje.

Kako je objasnio, razmatra se oko 20 različitih mera, poput umanjenja poreza i doprinosa na zarade za nove zaposlene, stimulacije u novcu preduzećima za zapošljavanje novih radnika.

Ministar finansija je potvrdio i da je jutros u 7 sati počela isplata drugog dela minimalne zarade u okviru paketa pomoći privredi, što znači da je ukupno ukupno 31 milijarde dinara, uplaćeno na račune 235.000 firmi, koje zapošaljavaju 1,05 miliona radnika.

Podsetio je i da će još jedna minimalna zarada biti isplaćena početkom jula.

On smatra da se ceo paket pomoći srpskoj privredi koja je pogođena krizom izazvanom pandemijom korona virusa, vredan 5,1 milijarde evra, primenjuje na pravi način, da preduzeća koriste mogućnost da ne plaćaju poreze i doprinose na zarade, da se daju krediti za likvidnost i obrtna sredstva.

„Izbegli smo najcrnji scenario koji je pogodio veliki broj zemalja u svetu, nezaposlenost, zatvorene fabrike“, kazao je Mali i dodao da zbog toga sa optimizmom očekuje kraj godine.

Prema njegovim rečima, za pomoći od 100 evra, do jutros u osam sati, prijavilo se 4.280.000 građana.

Ukoliko se na to dadaju penzioneri i oni koji primaju novčano socijalnu pomoć, kako je naveo, za ovaj vid pomoći se prijavilo 6,2 miliona građana Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari