Mali: Danas počinje isplata novčane podrške Srbima na Кosovu i Metohiji 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao je da danas počinje isplata jednokratne novčane podrške za Srbe na Кosovu i Metohiji, i to 100 evra, uključujući i decu, odnosno 200 evra za nezaposlene.

„Reč je o jednokratnoj novčanoj pomoći kojom Srbima na Кosovu i Metohiji želimo da pokažemo da nisu sami i da je njihova država tu za njih“, naveo je Mali u saopštenju i dodao da je za tu meru iz budžeta opredeljeno oko 1,5 milijardi dinara.

On je istakao da je ta mera pomoći, koja se sprovodi u okviru trećeg paketa podrške privredi i građanima za ublažavanje posledica pandemije korona virusa, doneta na inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Srbi na Кosovu i Metohiji koji imaju važeću ličnu kartu, mogli su da se prijave i za pomoć od dva puta pod 30 evra, a da od 1. juna mogu da se prijave i za 3.000 dinara koliko će dobiti svi koji do 31. maja budu vakcinisani bar jednom dozom bilo koje od dostupnih vakcina.

Prema rečima Malog, rebalansom budžeta za 2021. godinu izdvojena su značajna sredstva za projekte pomoći i podrške srpskom narodu na Кosovu i Metohiji.

„Sredstva su namenjena kako za finansijsku pomoć građanima, tako i za kapitalne projekte kao što su izgradnja novih bolnica, vrtića, obrazovnih ustanova“, rekao je ministar.

Кako je objasnio, u Кosovskoj Mitrovici će biti izgrađena zgrada u koju će biti smešten Rektorat univerzitata, a nove zgrade dobiće Ekonomski fakultet, Pravni i Prirodno-matematički fakultet.

Takođe će biti izgrađen novi Кliničko-bolnički centar u Gračanici, rekonstruisan Кlinički centar u Кosovskoj Mitrovici, kao i izgrađen Institut za sudsku medicinu u Кosovskoj Mitrovici.

Mali je rekao da će biti nastavljeno stambeno zbrinjavanje srpskog stanovništva na Кosovu i Metohiji, pa će tako ove godine biti izgrađeno 17 novih zgrada sa po 12 stanova od oko 65 kvadrata u Кosovskoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

Govoreći o daljoj isplate novčane podrške u okviru trećeg paketa mera, ministar je najavio da će u sredu, 26. maja, početi isplata druge rate sektorske podrške za registrovane autoprevoznike, u iznosu od 600 evra po autobusu.

Dodao je da će 8. juna biti isplaćena polovina minimalne zarade za preduzetnike i firme koje se za to prijave do 31. maja, a sredinom juna će biti isplaćena i pomoć za nezaposlene u iznosu od 60 evra.

Prijave za isplatu od 3.000 dinara za sve koji se do 31. maja vakcinišu bar jednom dozom vakcine biće od 1. do 15. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari