Mali: Do kraja meseca izveštaj Vladi o borbi protiv pranja novca 1Foto: BETAPHOTO/ MILOŠ MIŠKOV

Ministar finansijaSrbije Siniša Mali predsedavao je danas sednicom Koordinacionog tela za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma, na kojoj je dogovoreno formiranje stručnih timova koji će se baviti posebnim oblastima, a telo bi do kraja meseca trebalo Vladi Srbije da dostavi i izveštaj o radu.

Dogovoreno je i formiranje stručnih timova koji će se baviti posebnim oblastima, odnosno pitanjima od posebnog značaja kada je u pitanju borba protiv pranja novca, finansiranja terorizma i proliferacije, dodaje se u saopštenju Ministarstva.

Na sednici je konstatovano i da je u toku proces sprovođenja nacionalne procene rizika, koji je u završnoj fazi.

Do sada je održano više od 50 neposrednih sastanaka i na desetina onlajn sastanaka Stručnog tima za nacionalnu procenu rizika, a u procesu učestvuje više od 210 predstavnika državnih institucija, kao i privatni sektor.

Neke analize rizika se samo ažuriraju, na primer za pranje novca i finansiranje terorizma, a neke se rade po prvi put, poput analize rizika od virtuelne imovine i od širenja oružja za masovno uništenje, dodaje se.

Sve aktivnosti i mere koje sprovodimo u okviru Koordinacionog tela su nam značajne jer se i na taj način uvodi red u finansijski sistem, pruža se sigurnost investitorima, podiže se poverenje međunarodnih finansijskih institucija i kreditora, rekao je Mali.

Srbija je posvećena sprovođenju Strategije za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma i pratećeg Akcionog plana, a sve kako bi se zaštitila privreda i finansijski sistem države, od svih opasnosti koje

uzrokuju pranje novca i finansiranje terorizma, istakao je Mali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari