Mali: Ima dovoljno novca za povećanje penzija i plata, kao i za pomoć od 20.000 dinara 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIĆ

Ministar finansija Siniša Mali ponovio je danas da Srbija, zahvaljujući dobrim ekonomskim rezultatima, ima dovoljno novca za povećanje penzija, plata u javnom sektoru, minimalne zarade, kao i za isplatu dodatnih 20.000 dinara penzionerima u februaru naredne godine.

Uprkos pandemiji virusa korona mi smo u junu i u julu ove godineimali neočekivani suficit u budžetu, od oko 60 milijardi dinara, rekao je Mali i dodao su bolji prihodi, bolja je naplata PDV, „sve ide bolje nego što je planirano“.

Kao što je i predsednik Aleksandar Vučić i rekao, penzije od januara sigurno neće rasti ispod 5,5 do šest odsto, u skladu sa švajcarskom formulom. I ove godine su penzije rasle 5,9 procenata, uprkos pandemiji. Plate u javnom sektoru takođe rastu i iz te perspektive treba posmatrati planiranu uplatu od 20.000 dinara penzionerima, naveo je on.

Mali je naveo da će deficit do kraja godine biti mnogo manji nego što je projektovano, te da kontinuirana podrška i privredi i građanima nema veze sa političkim okolnostima.

„Koji izbori će biti organizovani ove godine? Koji su izbori bili u januaru ove godine kada smo povećali plate, penzije i minimalnu zaradu? Kada god nađemo realan prostor u budžetu, mi pomažemo onima kojima je najpotrebnije, i ne ponašamo se kao oni koji su ranije vladali, da plaćamo iz izmišljenog novca“, objasnio je ministar.

Najavio je da će predlog poslodavcima i sindikatima biti da povećanje minimalne zarade od 1. januara sledeće godine bude 9,4 ili 9,5 procenata, odnosno da sa 32.022 dinara koliko je sada u proseku, idemo na preko 35.000 dinara.

Očekujemo da ćemo sa ovim podizanjem minimalne zarade, prosečnu zaradu sledeće godine podići na nivo od 612 evra, a to znači da će ona u decembru ići od 630 do 650 evra“, naveo je on.

Ministar je zaključio da u doba najveće krize ikada Srbija ostvaruje pobedu u ekonomiji – po stopi rasta, po nikada većim investicijama, kao i po stabilnosti javnog duga, koji je trenutno 56,2 odsto u odnosu na BDP, što je daleko od nivoa propisanog Mastriškim ugovorom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari