Mali: Industrijski park u Borči otvara 10.000 novih radnih mesta 1Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Ministar finansija Srbije Siniša Mali danas je u Pekingu, sa kineskom kompanijom CRBC, potpisao Sporazum o izgradnji Industrijskog parka u Borči.

Kako se navodi u saopštenju, Mali je napomenuo da se radi o još jednoj velikoj investiciji koja stiže u Srbiju.

„Kada pređete Pupinov most, sa leve strane, u sledećih par godina nići će ogroman industrijski park na 320 hektara. Park koji treba da privuče više od 1.000 kineskih kompanija”, rekao je ministar finansija.To će, kako očekujemo, otvoriti oko 10.000 novih radnih mesta, dodao je on.

“Biće to najveći kineski industrijski park u Evropi. Biće upravo u Srbiji, u Beogradu, da bi sve kompanije koje dolaze iz Kine u Evropu privukli da dođu kod nas“, objasnio je Mali. Dodao je da će CRBC investirati oko 220 miliona evra u Industrijski park, a, ako se uzmu u obzir sve kompanije koje će doći, procene su da će ukupna investicija iznositi oko dve milijarde evra. „To je ogromna investicija i sjajna vest za građane Beograda i Srbije.

Polako, ali sigurno vidi se kako kroz projekte i sa kineske strane i ostalim zemljama podižemo BDP i stvaramo realnu osnovu da budemo optimisti da ćemo, nakon što smo postali vicešampioni po privrednom rastu u Evropi, u prvih šest meseci ove godine, postati šampioni. Upravo ovakvi projekti doprinose tome“, rekao je on.

Mali je istakao da je prezadovoljan i da sada ostaje da se u narednim mesecima definiše tačan broj kompanija koje će doći, a da vlada krene da ulaže u infrastrukturu, te da Kinezi počnu da grade jednu po jednu fabriku.

„Za godine koje slede, stvarno imamo razloga da budemo optimisti“, zaključio je ministar finansija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari