Mali: MMF zadovoljan napretkom Srbije 1Foto: FoNet/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je Međunarodni monetarni fond (MMF) zadovoljan ekonomskim napretkom koji je Srbija postigla, i dodao da je ovo rekordna godina kada je u pitanju privredni rast, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Međunarodni monetarni fond je zadovoljan napretkom koji smo postigli i koji postižemo, ali prostora za napredak i dalje ima. Tokom posete Delegacije MMF, razgovarali smo o izuzetnim ekonomskim rezultatima koje je Repulika Srbija postigla u prethodnom periodu i koji predstavljaju krunu reformi koje sprovodimo, a koje su započete 2014. godine“, izjavio je Siniša Mali navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

On je na konferenciji za novinare povodom prvog razmatranja rezultata sprovođenja novog programa makroekonomskih i strukturnih reformi, podržanog Instrumentom za koordinaciju politike “The Policy Coordination Instrument” (PCI) održanoj u Vladi Srbije, istakao da su sa MMF-om usaglašeni fiskalni okviri za 2018. godinu.

Sa MMF smo usaglasili fiskalne rezultate za 2018. godinu. Očekujemo da ovu godinu završimo sa pozitivnim saldom na nivou opšte države u iznosu od 28,3 milijardi dinara, odnosno oko 0,6 odsto BDP. Ovo je treća godina da ćemo imati suficit u budžetu i rekordna godina kada je u pitanju privredni rast”, istakao je ministar.

Prema njegovim rečima, prioritet u narednom periodu je očuvanje dostignuća u fiskalnoj oblasti koja su postignuta uz velike napore, a uz podršku inicijativama koje bi trebalo da podstaknu rast, kao što je povećanje javnih investicija i smanjenje poreskog opterećenja.

U saopštenju se navodi i da je utvrđen makro-fiskalni okvir za 2019. godinu, u kojoj se očekuje nastavak pozitivnih kretanja i privredni rast od 3,5 odsto, uz stabilnu i nisku inflaciju od 2,3 odsto. Planirani rezultat za 2019. godinu je deficit od oko 28 milijardi dinara, tj. 0,5 odsto BDP.

Takođe, jedan od ciljeva će biti i povećanje efikasnosti upravljanja u javnim preduzećima.

Mali je naveo i da u prvoj polovini ove godine imamo odlična makroekonomska kretanja o čemu govori podatak da je Srbija u prvoj polovini ove godine ostvarila privredni rast od 4,9 odsto, što nas svrstava u najbrže rastuće ekonomije u Evropi.

Osnov za reviziju 2018. godine jeste značajno snažniji rast investicija od očekivanog, kao i poboljšanje neto izvoza i potrošnje. Ovakva kretanja korespondiraju sa poboljšanjima u sektoru građevinarstva i poljoprivrede koji su glavni izvori dodatnog rasta posmatrano sa proizvodne strane”, istakao je Mali.

Ističući da su tokom čitave 2018. godine fiskalni rezultati bolji od planiranih, ministar finansija je rekao da je u republičkom budžetu na kraju septembra ostvaren suficit od 49,3 milijarde dinara.

Javni dug centralnog nivoa vlasti, na kraju septembra smanjen je na ispod 56 odsto BDP. Planirano je da učešće javnog duga u BDP-u do kraja 2018. godine bude blizu 50 odsto, a da na početku 2019. godine bude i manje od toga. Naša intencija je da javni dug bude još niži, s obzirom na to da se smanjenjem javnog duga smanjuju i izdaci za kamate i otvara prostor za veće investicije i veće plate i penzije”, kazao je Mali.

On je dodao i da je rast privredne aktivnosti praćen snažnim poboljšanjem na tržištu rada uz rast broja zaposlenih.

Stopa nezaposlenosti u drugom kvartalu ove godine iznosila je 11,9 odsto, i više je nego prepolovljena u odnosu na 2012. godinu. Inflacija je niska i stabilna”, dodao je on.

Siniša Mali je rekao i da je u prvoj polovini 2018. godine neto priliv stranih direktnih investicija iznosio 1,3 milijarde evra, što je za 8,6 odsto više u odnosu na prvu polovinu prošle godine.

Prema njegovim rečima, o dobrom stanju srpske privrede govori i što svake sedmice, širom Srbije, otvaramo nove fabrike, a time i nova radna mesta.

Tako su prošle nedelje u Nišu počele sa radom dve fabrike: austrijski “Cumbotel” i filipinski “IMI”. Takođe, podsetiću vas i da u Zrenjanin stiže kompanija “Šandong Linglong, a reč je o investiciji od skoro milijardu dolara. U narednom periodu nas očekuje otvaranje velikog broja fabrika širom zemlje”, istakao je on.

On je podsetio i da je uspešno rešeno pitanje RTB “Bor”, i da je sklopljen ugovor vredan 1,46 milijardi dolara.

Šef Misije MMF u Srbiji Džejms Rouf rekao je da MMF očekuje realni rast BDP Srbije u ovoj godini od 4,2%, a u narednoj godini od 3,5 procenata.

I dalje se postižu dobri makroekonomski rezultati. U 2018. godini je došlo do ubrzanja rasta zahvaljujući privatnoj potrošnji i dinamičnim stranim direktnim investicijama i izvozu“, naveo je Rouf, i dodao da je nastavljeno poboljšanje uslova na tržištu rada, uz znatan rast zaposlenosti u formalnom sektoru, pad nezaposlenosti i stabilan rast zarada u privatnom sektoru” – rekao je Rouf i naglasio, odgovaravši na pitanja novinara, da Srbija ima bolje ekonomske pokazatelje od zemalja u regionu.

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgavanka Tabaković izjavila je da je ta finansijska institucija zadovoljna saradnjom sa MMF-om i Vladom Srbije kao i ostvarenim rezultatima.

Istakla je da sa dva podatka može da ilustrije šta znači konkretno dobra koordinacija i saradnja Vlade i NBS, odnosno koordinacija menetarne i fiskalne politike.

Pre četiri godine teško je neko mogao da veruje da će Srbija imati desetogodišnje hartije od vrednosti. Danas u portfelju dinarskih hartija od vrednosti Srbija ima više od 60 odsto HOV sa ročnošću dužom od pet godina. To znači da investitori veruju u budućnost i održiv rast Srbije i zato ulažu u dugoročne hartije. Pre četiri godine kamata na te hartije, kada su prvi put ponuđene je iznosila 14 procenata a danas iznose 4,8 procenata“, istakla je guvernerka i navela da je to merljiv rezultat jer je dokaz poverenja onih koji u Srbiju ulažu.

Drugi podatak koji je guvernerka iznela je da u odnosu na četiri godine unazad mi imamo danas 200.000 više zaposlenih ljudu u privatnom sektoru.

Prema njenim rečima ostvarena je makroekonomska stabilnost, inflacija je niska, ostvarena je stabilnost cena i dodala da je “na nama da taj rezultat održimo”.

Tabaković je kao značajan rezultat podvukla i snižavanje nivoa problematičnih kredita, čije je učešće u ukupnom obimu odobrenih kredita danas svelo na svega 6,5 procenata. Ona je podsetila da je njihova vrednost za “16 procentnih poena niža u odnosu na trenutak kada smo počeli da sprovodimo strategiju za rešavanje problematičnih kredita uz podršku i podsticaj Misije MMF”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari