Mali: Nemačka otpisala dug Srbiji 1Foto: FoNet/ Ministarstvo finansija

Vlada Nemačke otpisala je Srbiji u decembru prošle godine dug u iznosu od 18,5 miliona evra, zbog dobrih performansi i ekonomskih rezultata, a reč je o dugu u okviru Pariskog kluba poverilaca, saopšteno je danas posle sastanka ministra finansija Siniše Malog i ambasadora Savezne Republike Nemačke u Srbiji Tomasa Šiba.

Mali je sa Šibom razgovarao o odličnoj saradnji dve države, kao i o sve većim ulaganjima nemačkih privrednika u Srbiju, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Poslednjih godina kroz različite programe u saradnji sa Vladom Srbije, lokalnim institucijama, Nemačkom razvojnom organizacijom (GIZ), Nemačkom razvojnom bankom (KfW), kao i brojnim partnerima, podržane su reforme i promene koje su pre svega usmerene na održiv ekonomski razvoj, izjavio je Mali.

„Osim reformi koje se tiču održivog ekonomskog razvoja, značajni su i podsticaji za unapređenje životne sredine, kao i unapređenje demokratskog građanskog društva i državne administracije“, rekao je on.

Ocenio je da je saradnja sa Nemačkom značajna i zbog odličnih privrednih veza.

„U našoj zemlji posluje četiri stotine firmi iz Nemačke, u kojima radi oko pedeset hiljada ljudi. Investitorima je od ključnog značaja da posluju u zemlji koja je stabilna, a Srbija je sprovela brojne reforme čiji se ekonomski efekti sada vide“, naglasio je Mali.

Prema njegovim rečima, Srbija čini sve kako bi bila što atraktivnija za ulaganja i to vodi ka odličnom rezultatu pošto je spoljnotrgovinska razmena sa Nemačkom u stalnom porastu.

Šib je, kako se navodi u saopštenju, rekao da je saradnja Nemačke i Srbije pružila vidljive efekte i istakao da je poseban fokus na podsticanju održivog rasta i zapošljavanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari