Mali: Očekujem da MMF izađe sa projekcijom rasta Srbije u 2021. od šest odsto 1Foto: FoNet/Božana Pavlica

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas kako očekuje da će Međunarodni monetarni fond (MMF) u novom izveštaju u junu ići sa projekcijom ovogodišnjeg rasta za Srbiju od šest odsto, podsetivši da je Svetska banka prognozirala rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije od pet odsto, a Evropska komisija 5,3.

Mali je podsetio da je rast BDP-a Srbije u prvom kvartalu ove godine bio 1,7 odsto.

„Raduje nas što je industrijska proizvodnja porasla 33,9 procenata u odnosu na april prošle godine. Čak i ako taj rezultat uporedite sa celom prošlom godinom, opet imamo rast od 5,8 odsto“, rekao je on, saopštilo je ministarstvo.

Mali smatra da to pokazuje ispravnost ekonomske politike koja se sprovodi u proteklih nekoliko godina.

Naveo je i da je zahvaljujući paketima pomoći održana likvidnost privrede i nivo privredne aktivnosti.

„Sa naplatom iz maja, sa porastom industrijske proizvodnje i svega ostalog, očekujemo rast u drugom kvartalu od 10,8 do 11,2 odsto u odnosu na drugi kvartal prošle godine. To znači da ćemo do kraja godine imati stopu rasta veću od šest odsto“, objasnio je on.

Podsetio je i da je Vlada Srbije juče usvojila aranžman sa MMF-om, te da očekuje da će on biti usvojen 18. juna na odboru direktora te organizacije.

„Taj sporazum je za nas veoma važan, jer želimo da nastavimo još jače i intenzivnije sa strukturnim reformama, od javnih preduzeća, do reforme Poreske uprave, ali i razvoja zelene ekonomije, zelene privrede, obnovljivih izvora energije. To su prioriteti. MMF nam daje kredibilitet i gura nas napred“, rekao je on.

Mali je napomenuo da će se nastaviti sa aktivnostima koje treba da doprinesu daljem razvoju privrede, odnosno većoj efikasnosti i konkurentnosti.

„Radićemo na tome da poboljšamo i način funkcionisanja javnih preduzeća, da dodatno investiramo u infrastrukturu, da pronalazimo način za rast plata i penzija. Time se podstiču potrošnja i proizvodnja, i to su onda održive stope rasta“, kazao je Mali.

Istakao je i da uprkos krizi koju je izazvala pandemija virusa korona, Srbija sada gradi četiri auto-puta, a da će do kraja godine biti započeta još četiri.

Dodao je da se održava makroekonomsku stabilnost, te da je javni dug zemlje ispod 60 odsto u odnosu na BDP.
Govoreći o podršci države, naveo je da je da se do sedam sati jutros za novčanu podršku od 3.000 dinara za vakcinisane, prijavljeno milion građana.

„Od ponoći je sa radom počeo i kol-centar, a građani uporedo mogu da se prijavljuju i preko sajta Uprave za trezor. Očigledno je da je veliko interesovanje građana da dobiju i tu vrstu pomoći od države i mislim da je ova mera pravo rešenje, jer je naš cilj bila što masovnija vakcinacija“, rekao je on i dodao da pravo na pomoć ima oko 2,5 miliona građana, te da je Srbija blizu očekivanog kolektivnog imuniteta.

On je podsetio da pravo na 3.000 dinara imaju svi građani stariji od 16 godina, koji su primili bar jednu dozu vakcine ili oni koji su se do 31. maja prijavili, a vakcinišu se do 7. juna. Prijava je omogućena do 15. juna.

Ministar je rekao da će u utorak 8. juna biti po treći put isplaćeno 50 odsto minimalne zarade, a sledi i pomoć za nezaposlene.

„Svi koji su bili prijavljeni u Nacionalnoj službi za zapošljavanje do 15. aprila, dobiće 60 evra do kraja ovog meseca“, rekao je on i dodao da su svi paketi pomoći koje je država opredelila za privredu i građane isplaćeni kako je i obećano, u dan i u dinar.

Istakao je i da su sve preduzete mere dale rezultat, što se ponajviše vidi po prihodima u ovoj godini.

„U maju su nam svi prihodi veći od planiranih, od poreza na dobit pravnih lica, na dohodak građana, do PDV-a i prihoda od akciza. To znači da se naša ekonomija brže oporavlja nego što smo mislili“, rekao je ministar finasija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari