Mali: Očekujemo usvajanje švajcarskog modela za obračun penzija 1Siniša Mali Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović (Arhiva)

Ministar finansija Srbije Siniša Mali najavio je danas da bi u drugoj polovini godine trebalo da bude usvojen švajcarski model za indeksaciju penzija, jer je ocenjen kao model koji je najbolji i najpravedniji za nastarije građane.

„Tokom sledeće misije MMF, koja se očekuje krajem septebmra ili početkom oktobra, mi ćemo to i usvojiti“, rekao je Mali odgovarajući na pitanja novinara u pauzi konferencije o sivoj ekonomiji.

Dodao da će se u međuvremenu razgovarati o još nekoliko modela, ali da ipak očekuje „da će ovaj model (švajcarski), kao najpravedniji i najbolji, biti usvojen“.

Objasnio je da švajcarski model podrazumeva da se indeksacija vrši svake godine u zavisnosti od toga koliko je stopa inflacije i koliko su porasle plate u prviredi.

„Oba ta pokazatelja su ponderisana sa po 50 odsto. To je model koji se primenjuje u velikom broju zemalja i prema mome mišljenju je i najpovoljniji i fer za naše najstarije sugrađane, jer se vezuje za dva pokazatelja koji su i osnovne determinante visine penzija“, precizirao je ministar finansija.

Mali je kazao da se sada rade računice u vezi sa tim modelom, ali je naveo da još nije napravljen dogovor niti doneta konačna odluka.

„Kada bi po tom modelu povećanje penzija bilo oko pet odsto, mi bismo oko 27 ili 28 milijardi dinara morali više da izvdvojimo u budžetu za te potrebe“, kazao je Mali i istakao da je to sistemsko rešenje.

On je podsetio da je Vlada Srbije prošle godine obećala da će naći fer formulu za indeksaciju penzije.

„Kroz ovaj model siguran sam da ćemo to obećanje ispuniti“, naglasio je Mali.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić istakla je da će sa napretkom privrede, većim budžetom i rastom investicija rasti i standard gradjana, pa će biti prostora i za povećanje penzija.

„Mi u svakom trenutku, ma šta da radimo, obraćamo pažnju na životni standard penzionera, posebno onih sa najmanjim penzija, koji primaju manje od 25.000 dinara“, kazala je Brnabić i kao primer navela da su domaćinstva tih penzionera izuzeta iz naplate naknada za zaštitu životne sredine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari