Mali: Odbor direktora MMF usvojio aranžman sa Srbijom 1Foto: Pres služba Ministarstva finansija

Odbor direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) potvrdio je danas u Vašingtonu novi savetodavni aranžman sa Srbijom, koji će trajati narednih 30 meseci, saopšteno je iz Minitarstva finansija.

Novi program saradnje Instrument za koordinaciju politika (Policy Coordination Instrument – PCI) trajaće od juna 2021. do kraja 2023. godine.

Ministar finansija Siniša Mali je rekao da je ovaj aranžman veoma važan jer „predstavlja još jednu potvrdu uspešne ekonomske politike koju vodi naša zemlja i odličan je pokazatelj da nam uprkos krizi koja je izazvana pandemijom virusa korona, nije potrebna finansijska pomoć“.

Zahvaljujući novom aranžmanu sa MMF-om koji je savetodavnog karaktera, šaljemo ozbiljnu poruku međunarodnoj finansijskoj javnosti i kao država dobijamo na kredibilitetu, dodao je ministar, a prenelo Ministarstvo.

„Nama novac od te finansijske institucije ne treba, ali nam je potrebna saradnja. Osim ambicioznog plana strukturnih reformi, fokus će biti i na pružanju podrške privrednom oporavku, očuvanju makroekonomske i finansijske stabilnosti“, kazao je Mali.

Prema njegovim rečima, „to treba da dovede do poboljšanja životnog standarda, konkurentnosti i rasta srpske privrede, još većeg broja stranih direktnih investicija“.

Ministar finansija je naglasio da je aranžman pre svega usmeren na održavanje makroekonomske i finansijske stabilnosti: „U narednih 30 meseci posebno ćemo se fokusirati na dodatne strukturne i institucionalne reforme, kako bi se osigurao jači i intenzivniji rast u srednjem roku, sa posebnim fokusom na ekologiju.“

Podrška privrednom oporavku i dalje je najvažniji prioritet naše ekonomske politike. Nastojaćemo da smanjimo fiskalne troškove i
rizike i prema potrebama definišemo mere za vanredne situacije“, napomenuo je on.

Objasnio je da je saradnja sa MMF-om usmerena i na reformu javnih preduzeća i Poreske uprave.

„Posebna pažnja će biti posvećena jačanju okvira upravljanja javnih investicija. Кada je u pitanju restruktuiranje javnih preduzeća, prvenstveni cilj je unapređenje efikasnosti i ograničavanje fiskalnih troškova i rizika“, naveo je Mali i dodao da je od ključnog značaja sprovođenje mera za suzbijanje sive ekonomije.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.