Mali: Otvaranjem Poglavlja 4 do slobodnijeg tržišta kapitala 1Foto: BETAPHOTO/ VLADA SRBIJE SLOBODAN MILJEVIC

Ministar finansija Siniša Mali ocenio je danas da najavljeno otvaranje Poglavlja 4 – slobodno kretanje kapitala, u pregovorima sa Evropskom unijom, predstavlja još jednu potvrdu uspeha ekonomskih reformi u Srbiji, saopštio je njegov kabinet.

Najavljeno je da će večeras Poglavlje 4 biti otvoreno na Međuvladinoj konferenciji EU i Srbije, u Briselu.

„Ovo je veliko priznanje za našu zemlju i potvrda dobro sprovedenih ekonomskih reformi. Danas pričamo o slobodnom kretanju tržišta kapitala i reformi finansijskog tržišta, dok je to ranije bilo nezamislivo“, rekao je Mali na sednici Odbora Skupšine Srbije za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava.

On je dodao da svi ekonomski indikatori pokazuju da su najteže mere sprovedene, da je završena fiskalna konsolidacija, a da unapređenje privrednog ambijenta vodi do razvoja tržišta kapitala.

Poglavlje 4 je jedno od osam poglavlja u pregovorima sa EU koja se odnose na oblast finansija, a šesto koje se otvara.

Mali je rekao da će se raditi na tome da se što pre steknu uslovi za otvaranje preostala dva – Poglavlje 16, koje se odnosi na poreze, odnosno akciznu politiku, i Poglavlje 8, koje se odnosi na zaštitu konkurencije.

Mali je rekao da je veoma važno za otvaranje Poglavlja 4 bilo usvajanje Zakona o finansijskim i alternativnim finansijskim fondovima, i drugih zakona koji su usvojeni u prethodnom periodu.

Na sednici Odbora, na kojoj su se razmatrali Predlozi zakona o završnim računima budžeta od 2002. do 2018. godine, ministar je rekao da se kroz transparentan proces, javnost upoznaje kako se trošio novac u prošlosti, čime će posle 17 godina biti uspostavljena dobra budžetska praksa.

„Završni računi su važni, jer građani vide kako su planirana sredstva trošena, to je pitanje transparentnosti i dobre budžetske prakse, da se posle usvajanja budžeta usvoji i završni račun, da bi se videlo na koji način su potrošena javna sredstva“, rekao je Mali i dodao da će se sledeće godine, uz Predlog zakona o budžetu, naći i završni račun.

Kako se navodi u saopštenju, ministar je kazao da je pripremljena analiza trošenja novca od 2002. godine do danas, te da je primetno da je posle turbulentnog perioda i ekonomske krize 2008. godine, kao i problema od 2011. do 2013. godine, postepeno došlo do stabilizacije, što se ogleda u smanjenju javnog duga i rastu prihoda.

„Plan prihoda budžeta iz 2002. godine bio je 2,8 milijarde evra, a 2018. godine 9,97 milijardi evra. Dakle, raste ekonomija i raste budžet, naravno, veći su nam i rashodi. Naše je opredeljenje da osim povećanja plata i penzija idemo na još više investicija, da gradimo nove puteve, nove mostove, tunele, zato smo i planirali Nacionalni investicioni plan i od toga nećemo odustati“, istakao je Mali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari