Mali: Otvoriti potencijale za moderne finansijske kanale ulaganja 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Ministar finansija Srbije Siniša Mali predložio je danas da se radi razvoja finansijskog tržišta formira međuresorna radna grupa koja bi se bavila politikom razvoja i uređenja kripto-imovinskih prava u Srbiji, saopštilo je Ministarstvo.

Mali je na sednici Koordinacionog tela za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma preporučio da se Vladi Srbije predloži osnivanje radne grupe na nivou Vlade kako bi se detaljnije sagledala ta oblast.

„To je tema o kojoj se mnogo priča, ali se malo zna. Kao ministar finansija želim da razmotrim sve mogućnosti i kanale saradnje i ulaganja u našu zemlju. Neki od investitora već trguju i plaćaju u kriptovalutama i bitkoinima i to je trend koji je nezaustavljiv i Srbija ne bi trebala da bude na začelju toga“, rekao je on.

Dodao je da je Srbiji potrebno da bude zemlja koja omogućuje razne oblike finansiranja, pa je stoga neophodno i da se „prati modernizacija finanijskih derivata i instrumenata plaćanja, što upravo predstavljaju kriptovalute i blokčejn tehnologija“.

Mali je istakao da je nesporno da, u ovoj još uvek novoj materiji treba uvažavati mišljenje stručnjaka i eksperata iz elektronskog poslovanja i kripto-imovinskih prava i založio se da u radu tog budućeg radnog tela, ako se bude formiralo, učestvuju pored predstavnika države i dokazani eksperti.

Podsetio je i da je „Srbija već uradila velike stvari kada je reč o angažovanju na finansijskim tržištima u svetu i na podizanju kredibiliteta, te da je svakako plan da se nastavi u tom smeru“.

„Očekujemo da uskoro potpišemo sporazum o uključenju Srbije u klirinšku organizaciju koja se bavi trgovinom hartijama od vrednosti na svetskom tržištu ‘Juroklir banku’ (Euroclear Bank), a nedavno smo promenili i odredbe Zakona o javnom dugu i Zakona o tržištu kapitala. To su sve stvari koje podižu svest o Srbiji kao stabilnoj i atraktivnoj destinaciji za ulaganje“, rekao je Mali.

Na sastanku je rečeno da je Predlog nacionalne strategije za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma završen, da će biti upućen institucijama radi davanja mišljenja, te da bi sledeće sedmice trebalo da bude usvojen na sednici Vlade Srbije.

Mali je zahvalio svim članovima Koordinacionog tela što su učestvovali na ispunjavanju preporuka MANIVAL-a (Komitet Saveta Evrope) koji okuplja eksperte koji procenjuju usklađenost država članica sa svim relevantnim međunarodnim standardima za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

„Naši rezultati su više nego dobri, u izveštaju MANIVAL-a objavljenog 23. januara na njihovom sajtu navodi se da su u tri oblasti prihvatili poboljšanja. Veliki smo posao odradili ali tu nije kraj, važno je da ove godine nastavimo sa usvajanjem podzakonskih akata i primenom“, rekao je on.

Na sastanku je istaknuto da su „Srbiji povećane ocene za sve preporuke, za koje su ispunjeni uslovi, da su ostale četiri preporuke koje su ‘delimično ispunjene’, ali i one su u tehničkom smislu već ispunjene“, samo nisu ocenjene i biće razmatrane tek u decembru 2021. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari